SB prognozira rast kineskog BDP-a na 7,9 odsto u 2021. godini – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

SB prognozira rast kineskog BDP-a na 7,9 odsto u 2021. godini

Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ubrzaće se na 7,9 odsto sledeće godine sa dva procenta iz 2020. godine, navodi se u izveštaju Svetske banke, objavljenom u sredu.

Predviđa se da će se rast BDP-a te zemlje vratiti na nivo pre pandemije do 2021. godine, kao odgovor na poboljšanje poverenja potrošača i preduzeća i bolje uslove na tržištu rada.

Svetska banka je rekla da će, iako je stopa rasta ostala nepromenjena u odnosu na letnje projekcije, Kina morati da se kreće kroz neke kratkoročne neizvesnosti.

Zajedno sa fleksibilnom i podržavajućom monetarnom politikom, Kina bi mogla da koristi svoj fiskalni prostor da bi se zaštitila od negativnih rizika po rast i obezbedila nesmetanu rotaciju sa javne na privatnu potražnju.

Banka je predložila da se posebni direktni fiskalni transferi lokalnim samoupravama (novi mehanizam pokrenut ove godine kako bi se osiguralo da fiskalna i pomoćna sredstva mogu direktno primati vladina odeljenja i entiteti na primarnom nivou) mogu produžiti do sledeće godine i izričito usmeriti ka povećanju socijalne potrošnje i/ili “zeleno ulaganje” lokalnih samouprava.

U pogledu monetarne politike, Kineska centralna banka bi trebalo da se vrati konvencionalnijim alatima, dok bi postupno ukidala ciljeve vezane za pozajmice i olakšice – usvojene kako bi zemlja pružila ciljanu podršku u kontekstu ekonomskog šoka zbog kovida-19, navodi se u izveštaju.

Prema stavu vodećeg ekonomiste Svetske banke za Kinu, a to je Sebastijan Ekardt, zemlja će morati da istakne potencijal rasta svojih najrazvijenijih i najinovativnijih gradskih područja i gradskih klastera, kako bi rebalansirala ekonomiju.

“Takav pomak moraće biti praćen fiskalnom politikom, kako bi se osiguralo pravednije pružanje javnih usluga i povećala ulaganja u ljudski kapital, za ljude koji žive van urbanih područja i obalnih provincija”, kaže on.

Izvor: SD

Tags
Back to top button