Velika podrška EU u narednih 7 godina: Koliko će evropski poreski obveznici uložiti u Srbiju i region – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Velika podrška EU u narednih 7 godina: Koliko će evropski poreski obveznici uložiti u Srbiju i region

U narednih sedam godina Srbija i region dobiće osam milijardi evra u grantu, i još 20 milijardi više kroz različite projekte, što je za Srbiju od ogromnog značaja, istakao je u četvrtak uveče predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem.

Vučić je, tokom zajedničkog obraćanja, izrazio iskreno zadovoljstvo zbog posete komesara Varheija, za kojeg je istakao da je iskreni prijatelj Srbije, koji je uložio napore da unapredi pregovarački proces koji Srbiju vodi ka punopravnom članstvu u EU.

Preneo je da se najkonkretnije govorilo o budućnosti Srbije i ekonomskom paketu

“Veoma sam zahvalan EU na velikoj podršci, koju će u narednih sedam godina, a naročito od 2023. godine, pružiti Srbiji i regionu. Zahvalan sam evropskim poreskim obveznicima koji će uložiti veliki novac u region”, istakao je Vučić.

On je naglasio da ćemo za tih sedam godina dobiti, kao region, 8 milijardi u grantu i još 20 milijardi preko toga kroz različite projekte.

“To je za Srbiju veoma važno”, istakao je Vučić i naveo da je najznačajniji projekat da se napravi kompletna internet mreža u seoskim područima, da svaka seoska škola ima kompjuter, što je, kaže, iako na prvi pogled mali projekat, vredan čak 73 miliona evra,

“Mi jurimo da izgradimo najviše puteva i pruga i verujem da ćemo imati još veću podršku EU”, dodao je Vučić.

Naveo je da je Srbija zahvalna na 40,3 miliona izdvojenih za izgradnju autoputa Niš-Merdare, koji mnogo znači Srbiji.

Izrazio je nadu da će Srbija posle 2023-2024. godine moći da računa na pomoć za izgradnju pruge Kraljevo – Rudnica, autoputa Beorgad – Sarajevo, pruge Beograd – Šid – Zagreb.

Tags
Back to top button