Hoće li biti značajnijih promena za klijente Komercijalne banke nakon što NLB preuzme upravljanje – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESVE VESTI

Hoće li biti značajnijih promena za klijente Komercijalne banke nakon što NLB preuzme upravljanje

Za koji dan, tačnije 30. decembra biće i okončana prodaja “Komercijalne banke” slovenačkoj NLB banci. Na račun Srbije biće uplaćeno 395 miliona evra, a banka će potom, kako je najavljeno promeniti i ime u “NLB Komercijalna banka”.

Komercijalna banka je osnovana pre punih 50 godina i decenijama je slovila za banku sa najvećim brojem klijenata i najvećom štednjom. Radi i u Srbiji, i u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj. I ukupno, prema najnovijim informacijama, ima skoro 2 miliona računa i nešto više od 900.000 klijenata!

Država je sve do sada bila njen najveći pojedinačni akcionar sa preko 40 odsto udela. Sada je slovenačkom investitoru prodala oko 83 odsto akcija banke, i od Nove godine pratično nastupaju i promene – u upravu banke dolaze novi ljudi sa novom strategijom i planovima. Oni su već imenovani na sednici 11.decembra ove godine.

A, šta će biti sa računima u Komercijalnoj banci? Odgovor je da značajnijih promena za klijente neće biti.

I teoretski i praktično, banka kupuje sva prava i obaveze. Dakle, kada jedna banka preuzme drugu, preuzima i sva prava koja ima ta banka, ali i sve njene obaveze. Ugovori koji su potpisani do tog trenutka, ne trpe nikakve izmene. U prevodu, kamate i na kredite i na štednju vam ostaju iste, kao i sva prava i obaveze koje ste prethodno potpisali.

Ono što je najvažnije jeste da klijenti banke treba da prate obaveštenja jer mogu da se promene neke tehničke stvari, ali i o tome će banka naći način da vas obavesti ukoliko do informacija ne dođete sami.

Konkretno u slučaju Komercijalne banke najveća promena će biti i novo ime – “NLB Кomercijalna banka”.

Prodajom Komercijalne banke slovenačkoj NLB banci, na srpskom tržištu poslovaće 25 banaka. Trenutno ih, prema podacima Narodne banke Srbije, ima 26, a ne tako davno u Srbiji je poslovalo čak 47 banaka.

Veliki broj banaka koje su postojale početkom 2000-ih godina, u međuvremenu je kroz akvizicije ili pripajanja promenilo nazive i korporativne boje. Priča oko prodaje Komercijalne banke je trenutno najaktuelnija, ali svi se dobro sećaju i Nacionalne štedionice, HVB banke, Metals banke, Credy banke, Continental banke, Novosadske banke, Niške banke, Panonske banke, Ju banke, Alfa banke, Laiki banke, Marfin banke… banaka čiji su nazivi otišli u istoriju. Ako nisu otišle u stečaj ove banke su promenile i ime i vlasnika.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button