NLB pribavila sve dozvole za preuzimanje Komercijalne banke – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB pribavila sve dozvole za preuzimanje Komercijalne banke

NLB banka je od nadležnih nadzornih organa pribavila sve potrebne dozvole, kako je predviđeno ugovorom potpisanim u februaru za kupovinu 83,3% udela u Komercijalnoj banci, objavila je najveća slovenačka banka putem veb stranice Ljubljanske berze.

Pre nekoliko dana bilo je jasno da je prodaja Komercijalne banke NLB-u u završnoj fazi, kada su se predstavnici NLB zahvalili aktuelnoj upravi na vanrednoj skupštini i imenovali novi odbor direktora sa sedištem u Beogradu.

Akcionari su razrešili predsednika odbora direktora Mariju Sokić i preostalih pet članova odbora banke i umesto njih imenovali devet novih. Novi predsednik odbora biće Archibald Kremser, član odbora NLB, a pridružiće mu se Blaž Brodnjak, Uršula Kovačič Košak, Igor Zalar, Marko Jerič, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Gui Richard Steele Stevens i Dragan Đuričin .

Cena za kupovinu 83,23% udela iznosi 387 miliona evra, a prema prognozama NLB-a, to će biti plaćeno u gotovini. U skladu sa pravilima o privatizaciji srpskih banaka, NLB nije dužna da izda obaveznu ponudu za kupovinu manjinskih udela u Komercijalnoj banci, objasnila je u februaru najveća slovenačka banka prilikom potpisivanja ugovora.

Pripajanjem Komercijalne banke, NLB grupa će ojačati svoj tržišni udeo na srpskom tržištu sa nešto manje od dva procenta na 12,1 procenta. NLB neprestano naglašava da je Srbija jedno od njihovih ključnih strateških tržišta i predviđa da će se oni proširiti na ovom tržištu organskim rastom ili akvizicijama. NLB Grupa je prisutna u Srbiji sa NLB Bankom Beograd.

Preuzimanje banke u Srbiji prvo je otkako je NLB dobila državnu pomoć krajem 2013. godine. Tada se država obavezala da će delimično privatizovati NLB, a banka je podlegla strogim restriktivnim merama, uključujući zabranu preuzimanja.

Pripajanjem Komercijalne banke, NLB grupa učvršćuje svoju poziciju najvećeg bankarskog igrača na širem prostoru bivše Jugoslavije sa sedištem u ovom regionu.

Izvor: 24ur.com

Tags
Back to top button