Jednostavna ideja teška 100 milijardi $: Voren Bafet žali što se on toga nije setio – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Jednostavna ideja teška 100 milijardi $: Voren Bafet žali što se on toga nije setio

U jednom intervjuu pre nekoliko godina Voren Bafet rekao je da mu je žao što se on nije setio servisa poput Er Bi-En-Bija (Airbnba).

Naime, njegova tržišna vrednost danas iznosi skoro 100 milijardi dolara.

Ideja za Airbnb u suštini je prilično jednostavna. Putem aplikacije, odnosno servisa povezati ljude koji nude smeštaj poput celih kuća i stanova ili samo soba, s osobama koje traže taj smeštaj. Takva jednostavna ideja danas je teška skoro 100 milijardi dolara, koliko iznosi tržišna vrednost Airbnba nakon izlaska na berzu, a može se pretpostaviti da će ta suma i dalje rasti.

Ponekad kada se takve ideje realizuju u poslovne poduhvate teške više milijardi dolara, pomislimo kako se mi toga nismo setili. Upravo takvo mišljenje o Airbnbu ima najpoznatiji investitor na svetu i jedan od najbogatijih ljudi na svetu Voren Bafet. To je priznao u razgovoru za „Fortjun“ pre nekoliko godina, nakon što je upoznao prvog čoveka Airbnba.

Brajan Česki je još 2014. proveo jedno popodne s Bafetom, koga smatra svojim mentorom, a razgovor s njim toliko je snažan utisak ostavio na njega da je, čim je došao na aerodrom, napisao izveštaj od 3.600 reči, koji je poslao svom timu.

Pohvale su obostrane, jer je i Voren Bafet ostao impresioniran šefom Airbnba za kojeg je rekao da je toliko strastven u tom što radi da bi svoj posao radio i da za njega ne zarađuje ni cent. Još veća pohvala Airbnbu je što je prilikom redovnog godišnjeg okupljanja investitora Berkšira preporučio ulaganje u Airbnb, piše zimo.dnevnik.hr.

Govoreći u jednom kasnijem intervjuu o Vorenu Bafetu, Česki je rekao kako ga je posebno impresionirali to što je poznati investitor izbacio sve potencijalne distrakcije iz svog života te oko njega uopšte nema televizora i dnevno možda ima samo jedan sastanak. Vreme zato provodi u celodnevnom čitanju i “dubokom razmišljanju”, opisao je Česki Bafeta. Takođe je komentarisao i jedno druženje s Bafetom i Džefom Bezosom kada je Bafeta upitao zašto neko jednostavno ne oonaša njegov dokazani dugoročni pristup investicijama, na šta mu je on odgovorio da niko ne želi polako da se obogati.

 

Tags
Back to top button