Ekonomiju evrozone čeka pad od 2,7 odsto u poslednjem kvartalu – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Ekonomiju evrozone čeka pad od 2,7 odsto u poslednjem kvartalu

Privreda evrozone će da padne zbog drugog talasa kovida 19 u četvrtom tromesečju 2,7 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, procenili su u utorak u zajedničkom izveštaju nemački ekonomski institut ifo, švajcarski KOF i italijanska kancelarija za statistiku.

“Nakon naglog oporavka u trećem kvartalu, privredna aktivnost ponovo će se smanjiti u četvrtom tromesečju zbog novih mera zatvaranja”, pokazuju “Izgledi privrede evrozone”, koje su izradili ifo, KOF i Istat, prenosi Seebiz.

U celoj 2020. godini privreda evrozone trebalo bi po njihovim procenama da padne 7,3 odsto.

Bruto domaći proizvod (BDP) 19-člane evrozone smanjio se u drugom tromesečju 11,7 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, a u periodu od jula do septembra poskočio je 12,5 odsto, konstatuju instituti, napominjući da je glavni pokretač oporavka bila potrošnja domaćinstava.

Za prvo tromesečje 2021. godine Istat, ifo i KOF prognoziraju skroman rast privrede evrozone, za 0,7 odsto u odnosu na zadnja tri meseca 2020. U drugom tromesečju 2021. rast aktivnosti trebao bi po njihovim procenama ubrzati na tri odsto.

“Izgledi su podložni rizicima koji bi mogli doneti dublji pad ali i snažniji rast, zavisno o efikasnosti mera ekonomske politike, razvoju pandemije, vakcinisaju i o tome kako će na privredu uticati novac (iz fonda EU-a za oporavak od pandemije)”, napominju.

Izvor: Seebiz

Tags
Back to top button