Atlas Grupa od Crne Gore traži odštetu od preko 500 miliona evra – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Atlas Grupa od Crne Gore traži odštetu od preko 500 miliona evra

Arbitražna parnica kojom kompanije iz Atlas Grupe traže od države Crne Gore obeštećenje u visini od preko 500 miliona evra, nastalo flagrantnim kršenjem crnogogorskog i međunarodnog prava, pokrenuta je početkom decembra, dostavljanjem Obaveštenja o arbitraži tada odlazećoj Vladi Crne Gore, saopšteno je iz Atlas Grupe.

Kako je u međuvremenu došlo do imenovanja nove Vlade Crne Gore, pravni zastupnici Atlas Grupe su novoj Vladi takođe ponovo dostavili obaveštenje o arbitraži, kako bi bila upoznata sa procesom koji sledi između dr Duška Kneževića i Atlas grupe sa jedne strane i Vlade Crne Gore, te kako bi imala pravičnu mogućnost da na korektan i kvalitetan način prouči parnicu i dokaze koji su dostavljeni.

Obaveštenje su pored predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, primili i potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, kao i Generalni sekretarijat Vlade.

“Pravni zastupnici dr Duška Kneževića i kompanija Atlas Grupe, te povezanih i oštećenih lica, predvođeni su američkim advokatom, g. Geri Bornom, i uglednom međunarodnom advokatskom kancelarijom Vilmer Hejl (Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr LLP). G. Born je jedan od najvećih svetskih stručnjaka za međunarodnu arbitražu, učestvovao je u preko 600 arbitražnih postupaka, uključujući i 4 najveća postupka pred Arbitražnim sudom Međunarodne privredne komore (ICC)”, navodi se u saopštenju Atlas Grupe.

Pored Kneževića odštetu ovim putem traže i kompanije iz Atlas Grupe kao i povezane kompanije i oštećeni klijenti ove grupe. Podnosioci arbitražne tužbe izrazili su nadu da će nova Vlada Crne Gore pokazati više razumevanja i profesionalnosti u pogledu zahteva koje oni imaju.

“U prethodnom periodu pravni tim Duška Kneževića i Atlas grupe je, i to u dva navrata 2019. i ove godine, dostavljao pisma kojima je obavestio prethodnu Vladu Crne Gore o nameri da pokrene arbitražnu parnicu u vrednosti većoj od 500 miliona evra. Predlagano je i poravnanje, ali niko iz Vlade Crne Gore nije našao za shodno da odgovori na ova pisma. Stoga je pravni tim odlučio da se još jednom obrati novoj Vladi Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Pravni tim, u koji su uključeni advokati, pravnici, finansijski stručnjaci i revizori iz Velike Britanije i regiona pripremio je tužbu kojom se traži od Države Crne Gore da Kneževiću i kompanijama iz Atlas grupe isplati štetu nastalu nezakonitim uvođenjem stečaja u dve banke od strane CBCG.

Arbitražom je obuhvaćena i šteta nastala nezakonitim postupanjem državnih organa u kompleksu Meljine u Herceg Novom.

“Nakon brutalnog upada u Atlas i IBM banku, otimanja imovine i blokade poslovanja svih kompanija Atlas Grupe, dr Duško Knežević je otvorio goruća pitanja korupcije i kriminala u vrhu crnogorske vlasti. Od strane odlazeće vlasti je započeta nemilosrdna kampanja protiv njega i Atlas Grupe, na čijem je čelu, sa jasnom namerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost Atlas Grupe i kompanija koje posluju u okviru nje, posebno Atlas Banke i IBM banke, te da se stopira višemilionski projekat Meljine. Pravni tim je u tim postupcima našao višestruke povrede zakona, kojima su uskraćena ili potpuno derogirana prava investitora, koja su zaštićena zakonom i međunarodnim ugovorima koje je potpisala Crna Gora”, navode dalje u saopštenju.

Kako su dodali, kršeći sopstvene zakone, te direktno se mešajući u rad „nezavisnih“ pravosudnih i regulatornih organa, crnogorske vlasti, na čelu sa predsednikom države, načinile su gotovo nenadoknadivu materijalnu i nematerijalnu štetu Kneževiću kao i Atlas Grupi, koja se meri stotinama miliona evra.

Tags
Back to top button