Tri najbogatija čoveka na svetu ove godine neće platiti porez – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Tri najbogatija čoveka na svetu ove godine neće platiti porez

Nakon što se Ilon Mask nedavno preselio u Teksas, sada sva trojica najbogatijih ljudi na svetu žive u američkim državama koje ne ubiru porez na dohodak.

Početkom meseca, tačnije 8. decembra, objavljeno je da je Mask napustio svoj dom u Kaliforniji kako bi otišao u Teksas, gde se gradi Teslina nova fabrika.

Najbogatiji čovek sveta, Džef Bezos, koji ima neto vrednost veću od 183 milijarde dolara, živi u državi Vašington. Treći na Blumbergovom indeksu milijardera je kreator Majkrosofta Bil Gejts, koji takođe ima prebivalište u Vašingtonu.

Teksas i Vašington dve su od devet američkih država koje ne ubiru porez na dohodak. Ostalih sedam su Aljaska, Florida, Nevada, Nju Hempšir, Južna Dakota, Tenesi i Vajoming, piše Unilad, prenosi Radio Sarajevo.

Inače, za Maska je ova godina bila unosna. Njegovo bogatstvo je u porastu kako Tesline deonice rastu. Pre dva dana, 18. decembra, deonice kompanije su narasle za 6 odsto, postavljajući novi najviši nivo od 695 američkih dolara.

U proteklih 12 meseci svojoj je neto vrednosti dodao više od 127 milijardi dolara. Prema mišljenju Forbsa, samo Maskova raketna kompanija SpaceX sada se procenjuje na 46 milijardi dolara.

Tags
Back to top button