Novi sistem plata za državne službenike odlaže se za 2022. godinu – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Novi sistem plata za državne službenike odlaže se za 2022. godinu

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović izjavila je danas da će novi sistema plata u javnom sektoru biti u primeni od januara 2022. godine.

Obrazlažući četiri zakona u oblasti radnih odnosa i plata u javnom sektoru, ona je u Skupštini Srbije rekla da se rok za početak primene zakona o uređenju plata u javnom sektoru pomera pre svega zbog složene epidemiološke situacije koja je otežala sprovođenje reformi.

U zakonu o državnim službenicima za 1. januar 2023. godine, iz istih razloga odlaže se primena zakona o pravilima zapošljavanja na određeno vreme.

Ministarka je zamolila poslanike da se u raspravi ne koncentrišu samo na kritiku zašto se opet odlaže primena zakona, već da znaju da je u toku sveobuhvatna reforma javne uprave i u tom svetlu treba posmatrati sve ove zakone.

Kada je reč o zaduživanju Obradović je rekla da se Srbija zadužuje za 467 miliona evra za potrebe finansiranja projekta Ruma-Šabac-Loznica.

Dodala je da će se graditi tri deonice, prva je 21 kilometar puta Ruma – Šabac, druga je most preko Save i treća je brza saobraćajnica Šabac – Loznica.

Obradović je pozvala poslanike da glasaju za svih devet tačaka dnevnog reda o kojima se objedinjeno raspravlja.

Poslanici će na ovoj sednici razmatrati i nekoliko kadrovskih rešenja iz oblasti pravosuđa, a na dnevnom redu naći će se i Kodeks ponašanja narodnih poslanika.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button