Cena nafte u padu, srebro u fokusu investitora – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Cena nafte u padu, srebro u fokusu investitora

Usled nesigurnosti na tržištu uzrokovanih pandemijom korona virusa, cene nafte su pale a vrednost zlata i srebra je rasla. To ne čudi jer je zlato uvek bilo među najvećim dobitnicima velikih kriza, ali zanimljivo je da srebro polako izlazi iz njegove senke i beleži sve veće interesovanje investitora.

Brent nafta je juče pala za 3,1 odsto na 50,7 dolara po barelu a američka sirova nafta za 2,5 odsto na 47,8 dolara po barelu.

S druge strane, dokazujući da plemeniti metali u turbulentnim vremenima uvek jačaju, cena zlata je porasla za 0,85 odsto a srebra za 3,3 procenta.

Srebro u poslednjih nekoliko dana beleži pojačano interesovanje investitora te se očekuje dalji rast njegove cene.

Posebno posle vesti da je američka banka „DŽ. P. Morgan Čejs” u prvoj polovini ove godine prikupila najveću količinu srebra u privatnom vlasništvu – čitavih 600 miliona unci. Trenutno ta količina ukupno vredi nešto više od 15 milijardi dolara ali očekuje se da će već u prvim mesecima naredne godine premašiti vrednost od 20 milijardi dolara.

U trku za „srebrnim profitom“ nedavno se uključila i londonska bankarska grupa „Standard čarterd“, čija podružnica iz Indije „pokušava da otkupi svaku srebrnu polugu koja se pojavi u ponudi“, piše Sputnik.

Analitičari nemačke „Komercbanke“ predviđaju da će cena srebra u nekom trenutku tokom 2021. godine porasti za makar 30 procenata, sa potencijalom da obim trgovine ovog plemenitog metala dostigne istorijske rekorde.

Tags
Back to top button