Svakom radniku Srbijagasa za Novu godinu po 100.000 dinara? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Svakom radniku Srbijagasa za Novu godinu po 100.000 dinara?

Zaposleni Srbijagasa mogu da trljaju ruke.

Ovih dana dobiće 13 platu, čiji je iznos u visini bruto iznosa jedne njihove zarade, a to pravo ostvariće iz dobiti ovog javnog preduzeća koja je na kraju prošle godine bila oko pet milijardi dinara, saznaje “Blic”.

Ovaj novogodišnji poklon su dobili nakon devet godina, jer im je poslednji put bonis isplaćen za poslovnu 2011. godinu jer su onaj iz 2015. godine, koji im je bio isplaćen, morali da vrate po nalogu ondašnje vlade. To praktično znači da će na račune nešto više od 1.100 zaposlenih u ovoj kompaniji je legla jedna i po neto plata odnosno, što u prosek iznosi oko 100.000 dinara.

Ovo pravo im proističe iz kolektivnog ugovora koji je potpisan pre nekoliko godina, po kome bonus, odnosno 13 plata, treba da se isplati na kraju svake poslovne godine ukoliko je kompanija ostvarila dobit, i to 10 odsto od tog rezultata.

Pošto je dobit ostvarena, oni ipak neće dobiti svih 10 odsto jer bi onda trebalo da se za te namene izdvoji oko 500 miliona dinara. Prema saznanjima “Blica” sindikati su odustali od tog maksimalističkog iznosa i pristali da za te namene ukupno za sve bude izdvojeno 168 miliona dinara.

Razlog za takav dogovor sindikata i menadžmenta kompanije krije se u činjenici što je dogovoreno da se tri milijarde dinara iz dobiti izdvoji za pokrivanje gubitaka ove kompanije iz ranijeg perioda.

Tags
Back to top button