Izlazak na berze u SAD doneo Kinezima 11,7 milijardi $ – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Izlazak na berze u SAD doneo Kinezima 11,7 milijardi $

Apetit investitora za ulaganjem u kineske kompanije na američkim berzama skočio je u 2020. na šestogodišnji maksimum uprkos tenzijama između dve zemlje.

Kineske kompanije prikupile su 11,7 milijardi dolara putem 30 inicijalnih javnih ponuda (IPO) u Sjedinjenim Državama ove godine, navodi se u izveštaju kompanije “Renesans kapital” od 17. decembra, prenosi CNBC.

To je najveći iznos od 2014. godine, kada je 16 kompanija sa sedištem u Kini prikupilo 25,7 milijardi dolara debitujući na američkom tržištu kapitala, pri čemu se najveći deo odnosio na kompaniju Alibaba, čiji je IPO bio najveći u svetu do tada.

Prema izveštaju Renesans Kepitala, dve kineske kompanije – Lufaks za finansijske tehnologije i onlajn platforma za nekretnine Ke, svrstane su među 10 najvećih IPO-a u Americi ove godine.

Takođe, kineska firma za dostavu namirnica Dada, u koju je investirao Volmart, zatim startapi za električna vozila Seng i Li Auto, kao i kompanija BluSiti, vlasnik najveće LGBT kineske aplikacije za upoznavanje, našli su se među ostalim velikim listiranjima u Njujorku ove godine.

Kako primećuje CNCB, kineske kompanije ispoljavaju snažan entuzijazam za izlazak na američke berze uprkos burnoj godini u odnosima između dve najveće svetske ekonomije. Osim aktuelnih trgovinskih tenzija, administracija predsednika SAD Donalda Trampa nastoji da onemogući ulaganja američkog kapitala u kinesku imovinu, dodaje se u tekstu.

Tags
Back to top button