Srbijagas postaje akcionarsko društvo – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Srbijagas postaje akcionarsko društvo

Ministarstvo rudarstva i energetike formiralo je radnu grupu za praćenje plana reorganizacije Srbijagasa, koji predviđa ukupno 29 aktivnosti s ciljem da to javno preduzeće do 1. maja postane akcionarsko društvo, rečeno je danas Tanjugu u ministarstvu. Radna grupa će kontrolisati proces reformisanja, ali i pomoći Srbijagasu da sprovede plan.

Plan reorganizacije podrazumeva, pre svega, razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između Srbijagasa i preduzeća Transportgas i Distribucijagas Srbija, kao i njihovo licenciranje za delatnost koju obavljaju.

Vlada Srbije je 10. decembra usvojila plan reorganizacije Srbijagasa koji znači, naveo u ministarstvu, početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora Srbije.

Zaključak koji je Vlada Srbije usvojila obuhvata izveštaj o do sada sprovedenim aktivnostima na reorganizaciji Srbijagasa i plan koji obuhvata ukupno 29 aktivnosti koje treba da budu realizovane, među kojima je najvažniji prenos imovine sa JP Srbijagas na preduzeća Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija.

To jest, prenos transportnog sistema za prirodni gas odnosno sistema za distribuciju prirodnog gasa sa Srbijagasa na Transportgas Srbija odnosno Distribucijagas Srbija, koje je planirano do 1. februara 2021.

Plan aktivnosti uključuje kao najvažnije:

Usaglašavanje organizacione strukture i opštih akata JP Srbijagas sa Zakonom o javnim preduzećima, a rok je 31. decembar 2020.

Zatim, stvaranje uslova za sertifikaciju i licenciranje delatnosti transporta gasa i distribucije gasa do 1. februara 2020. i ishodovanje licence za Transportgas Srbija do 15.4.2021, a za Distribucijagas Srbija do 15. marta 2021. za odgovarajuće delatnosti (transport i upravljanje transportnim sistemom odnosno distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom).

Predviđen je prenos udela u Transportgasu i Distribucijagas Srbija sa Srbijagasa na Republiku Srbiju do 15. februara 2021. godine.

Planirane su izmene osnivačkih akata i upis u APR, a rok je 1. mart 2021. godine.

Planirano je do 1. aprila donošenje pravila o radu sistema za transport gasa i pravila o radu distributivnog sistema, akata o ceni pristupa sistema za transport prirodnog gasa i ceni pristupa distributivnom sistemu, donošenje i objavljivanja cene priključenja na distributivni sistem, donošenje desetogodišnjeg plana razvoja sistema za transport prirodnog gasa i petogodišnjeg plana razvoja distributivnog sistema.

Kao i donošenje plana za smanjenje gubitaka u sistemu ako su gubici iznad tehnički opravdanog nivoa, takođe, do 1. aprila 2021.

Plan predviđa i početak rada operatora transportnog sistema Transportgasa i operatora distributivnog sistema Distribucijagas Srbija u potpunosti u skladu sa Zakonom o energetici, do 1. maja 2021.

I na kraju, promena pravne forme Srbijagasa u akcionarsko društvo do 1. maja 2021.

Plan za sprovođenje aktivnosti u cilju reorganizacije JP Srbijagas obuhvata i donošenje predloga mera za rešavanje pitanja brojnih povezanih preduzeća u kojima Srbijagas ima učešće u kapitalu, a koje opterećuju poslovanje te kompanije, rečeno je Tanjugu u ministarstvu.

Kako je ranije saopštilo ministarstvo, reformisanje Srbijagasa osim što je propisano zakonima Srbije predstavlja i preuzetu međunarodnu obavezu, jer se njime sprečava najavljeno uvođenje mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije, a važno je i zbog otklanjanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa EU.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button