Banka Slovenije: Pad BDP-a 7,6 odsto, dublji od očekivanog – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Banka Slovenije: Pad BDP-a 7,6 odsto, dublji od očekivanog

Slovenačka centralna banka očekuje da će BDP te zemlje pasti 7,6 posto u ovoj godini a ne za 6,4 procenta, koliko je predviđala u junu.

Istovremeno, Banka Slovenije smanjila je projekciju privrednog rasta za iduću godinu sa ranijih 4,9 odsto na 3,1 procenat, dok je za 2022. poboljšala prognozu za skoro ceo procentni poen na 4,5 posto, izveštava agencija STA.

“Prema ovom scenariju, Slovenija bi se vratila na nivo pre korone tek krajem 2022. godine”, rekla je Arjana Brezigar Masten, šefica analitičkog i istraživačkog odeljenja centralne banke. Ona dodaje da ove procene zavise od uspeha u pogledu uvođenja vakcina protiv korona virusa.

“Ukoliko bi se drugi talas epidemije obuzdao ove godine, Slovenija bi mogla da se vrati 2021. na nivo pre korone, a ako se nepovoljna epidemiološka situacija nastavi, BDP bi mogao da nastavi pad i dogodine, što znači da zemlja ne bi dostigla pretpandemijski nivo pre kraja 2022”, objašnjava Brezigar Mastenova.

Prema njenim rečima, ovogodišnji pad je u velikoj meri ublažen ekonomskim stimulativnim merama, bez kojih bi recesija bila za trećinu dublja.

Vladini podsticaji su takođe održali tržište rada stabilnim, zbog čega centralna banka očekuje da nezaposlenost neće biti tako loša kao što se u početku strahovalo. Predviđa se da će zaposlenost pasti za 1,5 posto ove godine i za 0,3 procenta sledeće godine, pre nego što se oporavi za 1,4 odsto 2022.

Prema Brezigar Mastenovoj, procenjuje se da će stopa nezaposlenost dogodine porasti ali ćei dalje biti ispod 6,0 procenata, što je “znatno manje nego u prethodnoj finansijskoj krizi“.

Banka Slovenije takođe procenjuje da će pad izvoza ove godine iznositi preko 11 posto, a da će u naredne dve godine zabeležiti biti zabeležen rast od 7,2, odnosno 6,8 procenata. Uvoz, čiji se pad u tekućoj godini vidi na nivou od preko 13 odsto, trebalo bi da u iduće dve godine s rastom da nadmaši izvoz. Predviđa se da će godišnja inflacija iznositi minus 0,2 procenta u 2020, a kada se epidemiološka situacija popravi centralna banka očekuje njen rast dogodine na 0,9 odsto, i na 1,3 posto 2022.

Izvor: B92

Tags
Back to top button