Radnici Fijata će dobiti novogodišnji bonus na nivou prošlogodišnjeg – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Radnici Fijata će dobiti novogodišnji bonus na nivou prošlogodišnjeg

Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) dobiće pred Novu godinu bonus koji je na nivou prošlogodišnjeg, odnosno 90 odsto od iznosa osnovice za obračun zarade radnika.

Kako je rečeno u Samostalnom sindikatu FCA, manji iznos će primiti samo radnici koji su bili na bolovanjima, shodno vremenu provedenom na tom odsustvu.

“Zadovoljni smo što je sa poslodavcem postignut dogovor o isplati bonusa bez dodatnog umanjenja u odnosu na 2019. godinu. Budući da smo ove godine imali manji broj radnih dana nego prošle, pretpostavljalo se da može biti određen na maksimalno 50 odsto od iznosa osnovice za zarade”, rekao je predsednik sindikata Saša Đorđević.

On je podsetio da su radnici FCA do 2018. primali puni iznos bonusa, odnosno 100 odsto od osnovice za obračun zarade, a od 2019. godine je smanjen na 90 odsto.

Đorđević je rekao da je sa poslodavcem prošle sedmice Samostalni sindikat potpisao novi kolektivni ugovor, koji će važiti “najmanje tri godine”.

On je ocenio da je “najveći uspeh” uopšte potpisati kolektivni ugovor sa poslodavcem, budući da je malo privatnih kompanija u Srbiji u kojima su zaključeni.

“U novom kolektivnom ugovoru zadržane su sve bitne stavke iz prethodnog ugovora, koji je važio do 11. decembra 2020. godine. To se odnosi, na primer, na regres, topli obrok, korišćenje slobodnih dana”, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, u kolektivnom ugovoru se ne pominje broj radnika, niti očuvanje radnih mesta, jer su to, kako kaže, pitanja o kojima se odlučuje “u centrali u Torinu”.

U Samostalnom sindikatu su rekli da će ova sedmica biti poslednja radna u ovoj godini i da će radnici otići na kolektivni zimski godišnji odmor, o čemu se u utorak ili sredu očekuje zvanično obaveštenje poslodavca.

Izvor: N1.info

Tags
Back to top button