EU pooštrava zakone i uvodi drakonske novčane kazne tehnološkim divovima – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

EU pooštrava zakone i uvodi drakonske novčane kazne tehnološkim divovima

Evropski zvaničnici predstavili su nove predloge zakona kojima bi se proširila ovlašćenja regulatora rada tehnoloških kompanija te uvele mnogo veće novčane kazne.

Evropska komisija predstavila je niz nacrta politika koje bi trebale da nateraju tehnološke kompanije da promene svoje poslovne prakse. Ovi zakoni su još jedan u nizu pokušaja da se reguliše rad kompanija kao što su Amazon, Apple, Google i Facebook.

Velike tehnološke kompanije koje u fokusu svog rada imaju i društvene mreže, suočavaju se s novim obavezama uklanjanja ilegalnog i štetnog sadržaja sa svojih platformi prema nacrtu zakona EU pod nazivom Zakon o digitalnim uslugama.

Drugi predlog zakona koji nosi radni naziv Zakon o digitalnim tržištima pooštrio bi pravila koja se tiču stvari koje su dozvoljene kompanijama na tržištu te onih koje im nisu dozvoljene, te bi se na taj način nastojala sprečiti i nelojalna konkurencija.

Velika Britanija, iako trenutno pregovara o izlasku iz EU, takođe će biti deo ovih predloga. Tehnološke kompanije koje ne uspeju ukloniti ili ograničiti širenje ilegalnog sadržaja suočiće se sa novčanim kaznama do 10% njihove godišnje prodaje prema pravilima koja su predložena.

“Evropa je ponovo ispred sveta i preduzima prilično dramatične akcije na polju tehnološke regulacije. Ove odluke su daleko ispred svih drugih regija u svetu”, rekao je Thomas Vinje, partner u advokatskoj firmi Clifford Chance sa sedištem u Briselu.

Ovo nije prvi put da Evropska unija nastoji da reguliše rad ovih kompanija. Početkom godine, poverenik Evropske komisije Thierry Breton izjavio je kako bi se kompanija kao što je Facebook trebala zapravo prilagođavati zakonima Evropske unije, a ne obrnuto.

“Nije na nama da se prilagodimo kompaniji, već da se kompanija prilagodi nama”, rekao je tada novinarima Breton, bivši direktor francuskog telekom operatera Orange i francuske tehnološke kompanije Atos.

Novi predloženi zakoni koji se tumače kao najrigorozniji u istoriji, ukoliko se usvoje, mogli bi dodatno pojačati pritisak na “veliku tehnološku četvorku”, a mnogi zvaničnici kompanija već su se nekoliko puta oglašavali povodom uvođenja novih mera te su izjavili da bi se zbog toga mogli u potpunosti povući sa tržišta Evropske unije.

Izvor: Seebiz.eu

Tags
Back to top button