Zapadnom Balkanu bespovratna sredstva u iznosu od 77,6 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Zapadnom Balkanu bespovratna sredstva u iznosu od 77,6 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija i bilateralni donatori pojačaće podršku za poboljšanje vitalne infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi u saopštenju EBRD, donatori pridružuju svoje resurse Investicionom okviru za zapadni Balkan (WBIF), i odobrili su 77,6 miliona evra grantova za investicije i tehničku saradnju za projekte koje EBRD sa svoje strane podržava sa dodatnih 204 miliona evra finansiranja.

Novim sredstvima EU biće podržana izgradnja ključne deonice puta na KiM između Prištine i prelaza Merdare, koja je deo tzv. auto-puta mira. Očekuje se da će razvoj ove infrastrukture poboljšati regionalnu trgovinu i omogućiti bolju povezanost sa vitalnim izvoznim tržištima, posebno sa zemljama EU.

To je najkraća transportna ruta u regionu od luke Drač u Albaniji ka jugoistočnoj i centralnoj Evropi, kao i ka Crnom moru.

Bespovratna sredstva EU za investicije, kao i finansiranje EBRD, koristiće se i za obilaznicu oko Tirane, za deonicu Mediteranskog koridora dugu 21,5 km. Ta obilaznica će, kako se navodi obezbediti ključnu vezu između dve putne arterije: jedne koja vodi od Trsta do Kalamate u Grčkoj i druge koja povezuje albanske regije i Severnu Makedoniju sa lukom Drač.

Pored toga, bilateralni donatori su odobrili sredstva za još dva ključna opštinska vodna projekta. Prvi se odnosi na poboljšanje vodosnabdevanja i mrežu u i oko grada Visokog, u BiH, a drugi na nadogradnju lokalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Mitrovici, na KiM.

Žužana Hargitai, direktorka EBRD za zapadni Balkan, kaže da je ovo veliki korak napred ka izgradnji pouzdane i zelene infrastrukture širom regiona.

„Ponosni smo što smo glavni partner WBIF i što možemo da pojačamo razvojni uticaj na terenu. Naš fokus je sada na ubrzanju početka implementacije projekata“, dodala je Hargitai, navodi se u saopštenju EBRD.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button