Švajcarska biotehnološka kompanija zabeležila rast vrednosti akcija od 38.000 odsto – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESVE VESTI

Švajcarska biotehnološka kompanija zabeležila rast vrednosti akcija od 38.000 odsto

Švajcarska biotehnološka kompanija Relief Therapeutics ove godine zabeležila je rast vrednosti akcija od 38.000 odsto, što je čini jednim od najvećih dobitnika ove zdravstvene krize.

Razlog za tako vrtoglav rast njenih akcija je činjenica da radi na razvoju leka koji bi sprečio prestanak rada pluća kod ozbiljnijih slučajeva Kovida-19. Prošle nedelje počeli su klinička ispitivanja leka RLF-100 na pacijentima. Rezultati će biti poznati u prvoj polovini januara.

Patentirana verzija ovog leka već postoji i zove se Aviptadil. U pitanju je sredstvo za lečenje erektilne disfunkcije za koje je utvrđeno da je kod 72 odsto slučajeva kritično bolesnih Kovid pacijenata pomoglo u spasavanju njihovih života.

RLF-100 sadrži slične supstance kao Aviptadil. On postoji već 20 godina i koristi se za lečenje bolesti pluća. Ranije ove godine naučnici Relief-a utvrdili su da ovaj lek može zaštiti ćelije i od napada korone.

Ali, njegova najveća prednost je to što pomaže pacijentima kojima lekari više ne znaju kako da pomognu. Dakle, onima u kritičnom stanju. Upravo to je razlog ovako oštrog skoka vrednosti akcija švajcarske kompanije, jer druge firme uglavnom rade na vakcinama i lečenju srednje teških slučajeva, tako da Relief i nema mnogo konkurencije.

Izvor: CNBC / BiF.rs

Tags
Back to top button