Od januara lakše do posla u javnom sektoru, evo koliko se tu zarađuje – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Od januara lakše do posla u javnom sektoru, evo koliko se tu zarađuje

Od januara će biti olakšano zapošljavanje u javnom sektoru i na određeno i na neodređeno vreme.

Posle šest godina, do posla će kod države biti moguće doći bez posebnih dozvola i saglasnosti vlade. I to jeste vest, znajući da u Srbiji i dalje dobar deo javnosti smatra da je bolje raditi u javnom sektoru nego u privatnom.

Istraživali smo koliko se zarađuje kod države. Zaključak je da su plate i dalje značajno veće od prosečne zarade u zemlji koja uključuje i privatni sektor i koja iznosi oko 60.000 dinara, piše Blic.

Ocena je i da su plate u javnom sektoru u poslednjh nekoliko godina rasle i do 12 odsto i da je taj rast ima kontinuitet, čak i uprkos aktuelnoj krizi.

Prema podacima Ministarstva finansija za jul ove godine prosečna plata u javnom sektoru iznosila je 68.144 dinara. Toliko otprilike iznosi i sada jer u međuvremenu nije bilo značajnijih promena.

U administraciji (na svim nivoima) istovremeno je se zarađivalo 69.940 dinara, u obrazovanju i kulturi 64.050 dinara, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 66.356 dinara.

Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za osam do 12 odsto, odnosno za 5.000 do skoro 10.000 dinara.

Najveće su plate u javnim preduzećima. U julu ove godine iznosila je 81.107 dinara, dok je godinu dana ranije u tim istim preduzećima bila 80.888 dinara.

Najveći broj javnih preduzeća može se pohvaliti zaradom većom od 70.000 dinara u proseku. Tek nekolicina ih ima zaradu ispod republičkog proseka koji iznosi oko 60.000 dinara.

Do aprila 2012. plate u javnom sektoru usklađivale su se sa inflacijom. A zatim slede promene. Od oktobra 2012. do aprila 2014. plate su uvećavane za fiksni procenat, i to u oktobru 2012. i aprilu 2013. dva odsto, a u oktobru 2013. i aprilu 2014. za 0,5 odsto.

Posle toga uvedeno je fiskalno pravilo koje nalaže svođenje rashoda za plate na održiv nivo, tako da se teži tome da učešće plata opšteg nivoa države u BDP-u bude do sedam odsto BDP-a. Nakon toga država je donosila odluku o povećanju plata u skladu sa budžetskim mogućnostima. U zavisnosti od toga povećavala je i penzije i plate u javnom sektoru, ali i odobravala novčanu pomoć za pojedine grupe zaposlenih i za penzionere.

Od januara će institucije, ustanove i preduzeća moći da zapošljavaju shodno njihovim potrebama i novcu koji imaju, ali uz ograničenje da ne mogu zaposliti više od 70 odsto novih radnika od broja zaposlenih koji su prethodne godine otišli.

To znači da, ukoliko je 10 zaposlenih u jednoj ustanovi napustilo tu ustanovu tokom protekle godine, maksimalan broj novozaposlenih može biti sedam bez prethodne saglasnosti vladine komisije.

Prethodno je, počev od 2014. godine za svako radno mesto bila potrebna vladina saglasnost.

Tags
Back to top button