Prognoze Erste banke za CEE: Srbija se prva vraća na nivo pre krize, Hrvatska najkasnije – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Prognoze Erste banke za CEE: Srbija se prva vraća na nivo pre krize, Hrvatska najkasnije

Nakon procenjenog pada od 5,1% ove godine, očekujemo da će se ekonomije CIE oporaviti za 3,6% 2021. godine, navodi Erste banka u svojim najnovijim prognozama.

Oporavak će biti podstaknut potrošnjom i izvozom. Drugi talas pandemije i potencijalno kašnjenje u radu Fonda za oporavak odraziće se na brzinu oporavka. Ekonomije CEE će se, procenjuju analitičari Erstea, vratiti na nivo pre krize tek 2022. godine, sa izuzetkom Srbije (2021.) i Hrvatske (2023.).

“Tempo oporavka je nešto sporiji zbog negativnog uticaja drugog talasa pandemije na kvartalni rast u 4Q20 i pretpostavke da neke restriktivne mere mogu ostati na snazi ​​u 1Q21. Godišnji rast BDP-a skočiće na visoke pozitivne brojke u drugom kvartalu, što odražava vrlo nisku bazu uzrokovanu ovogodišnjim prolećnim zaključavanjem. U 2H21, godišnji rast trebao bi se normalizovati i malo ubrzati do kraja godine”, navodi Erste u prognozama.

Međutim, banka navodi da postoji dosta neizvesnosti oko daljeg razvoja pandemije, što može uticati na rast s obe strane.

Ranije vakcinisanje, uspešno lečenje pacijenata zaražanih virusom COVID19 ili efikasnije i dostupnije testiranje definitivno bi poboljšali situaciju i povećali poverenje u brži i trajniji oporavak.

S druge strane, svako kašnjenje u vakcinaciji ili dalji valovi pandemije praćeni delimičnim zaustavljanjem učinili bi oporavak vrlo fragmentiranim.

“Zbog kašnjenja u odobravanju proračuna EU, prilično smo konzervativni u pogledu dostupnosti sredstava iz šema grantova EU sledeće generacije 2021. godine i očekujemo da će značajan deo stići tek 2022.-23.”, navode iz Erstea.

Tags
Back to top button