Mali: Budžet će obezbediti da Srbija po rastu BDP-a bude najbolja u Evropi – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Budžet će obezbediti da Srbija po rastu BDP-a bude najbolja u Evropi

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je republički budžet za 2021. godinu planiran tako da obezbedi da Srbija u naredne dve godine ima najveći privredni rast u Evropi. On je rekao da je projektovani deficit budžeta za sledeću godinu 178,5 milijardi dinara, ili tri odsto.

Mali je, na sednici Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je Zakon o budžetu, rekao da su planirani prihodi od 1.336 milijardi dinara, što je za 3,3 odsto povećanje u odnosu na rebalans iz novembra, a rashodi 1.514,8 milijardi – ili 14,3 odsto manje nego u rebalansu za ovu godinu.

Budžet ima dve izuzetno jake komponente – socijalnu i drugu vezanu za kapitalne investicije u zdravstvenoj, putnoj i železničkoj infrastrukturi, za šta je izdvojeno 330 milijardi dinara ili 5,5 odsto BDP.

Nabrajajući u koju sve infrastrukturu će novac biti ulagan, Mali je najavio i da će na proleće početi gradnja metroa u Beogradu, za šta je odvojen novac u budžetu.

Idemo na razvojni budžet, jačanje zdravstvenog sistema, socijalnih komponenti – povećanje plata i penzija, održavajući socijalnu i makroekonomsku stabilnost, i projektujemo za sledeću godinu stopu rasta od šest odsto, rekao je Mali, prenosi N1info.

On je odbacio kritike Fiskalnog saveta zbog povećanja plata, i zapitao kako bi se na drugi način zahvalili zdravstvenim radnicima koji pokazuju junaštvo u borbi sa koronom. Plate ćemo povećavati kad god budemo mogli, najavio je on, ističući da je u ovoj godini rast plata u javnom sektorom praćen rastom i u privatnom.

Prema rečima Malog, Srbija će ove godine imati najmanji pad BDP u Evropi, biće između nula i minus jedan odsto, a zahvaljujući merama koje su preduzete u borbi protiv pandemije, pad u drugom kvartalu bio bi 15 odsto, a za celu godinu šest odsto.

Srbija će, dodao je on, imati priliv stranih direktnih investicija 2,3 milijarde evra.

Budžetom je za poljoprivredu predviđeno 59,7 milijardi dinara.

Tags
Back to top button