Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa

Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio juče, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 25,9 miliona dinara (oko 220,8 hiljada evra). Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, ojačao je za trećinu procenta, na 714,32 poena, a BELEXline je skliznuo za 0,1 posto, na 1.522,29 poena.

Dobitnik dana i daleko najprivlačnija investitorima bila je akcija Naftne industrije Srbije, koja je skočila za 1,7 procenata, na 590 dinara, a istrgovana je za 18,9 miliona dinara. Promet akcija drugih kompanija na Open Marketu bio je zanemarljiv.

Solidno trgovanje zabeležno je na MTP tržištu. Akcije društva Poljoprivredna proizvodnja Miletić, iz Srpskog Miletića, isprometovane su u iznosu od 5,5 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 4.000 dinara, a i AMS Osiguranje se zadržalo na ranijem cenovnom nivou od 1.200 dinara, uz realizaciju od preko 0,5 miliona dinara.

Preduzeće za poljoprivrednu proizvodnju Omoljica takođe je zabeležilo promet vredan pomena, u iznosu od 0,5 miliona dinara uz rast cene za pola procenta, na 955 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 46,77 posto, u kupovini 69,56 procenata, a u prodaji 23,98 odsto.

Državnim dužničkim hartijama nije trgovano na Berzi.

Tags
Back to top button