Fejsbukova kriptovaluta ima novo ime: Diem umesto Libra – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Fejsbukova kriptovaluta ima novo ime: Diem umesto Libra

Diem umjesto Libra: kriptovaluta, koju uglavnom podržava Facebook ima novo ime kako bi naglasila svoju nezavisnost od američke kompanije.

Preimenovanje je deo reorganizacije u jednostavniju strukturu, rekao je u utorak izvršni direktor Diem Assocation-a sa sedištem u Ženevi, Stuart Levey, prenosi novinska agencija Rojters.

Diem, što na latinskom znači dan, trebao bi postati digitalni novčić povezan sa dolarom. Levey nije nagovestio kada će biti lansiranje. Prvo, mora se dobiti odobrenje švajcarskih nadzornih tela. Fejsbuk je i dalje “važan član udruženja” koja ima 27 članova, rekao je Levey, prenosi Indikator.ba.

Promenom imena želi se naglasiti da udruženje Diem “deluje samostalno i nezavisno”, dodao je.
Diem pokušava da se razlikuje od ostalih davatelja kripto usluga baveći se problemima važnim za regulatore i zapadne vlade – uključujući kontrolu sankcija i finansijski kriminal, rekao je Levey.

Fejsbuk je svojim planovima za vlastiti digitalni novac pozvao vlade, supervizore i centralne banke širom sveta na akciju. U aprilu je Udruga Libra u Švajcarskoj podnela zahtev za odobrenje kao sredstvo plaćanja. Međutim, mnoge vlade imaju rezerve oko dozvoljavanja Fejsbuku da prodre u finansijski sektor sa digitalnom valutom. Zbog napretka kriptovaluta, Evropska centralna banka (ECB) sada razmišlja o stvaranju “digitalnog evra”.

Tags
Back to top button