Američka valuta oslabila je i u odnosu na evro – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evro

Na valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta pala je na najniže nivoe od aprila 2018. godine jer se očekuju nove podsticajne mere u američkoj privredi i jer su ulagači skloni rizičnijim investicijama. Tako se dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, jutros kreće oko 91,30 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 91,80 bodova, piše hrvatski portal Index.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa jučerašnjih 104,45 na 104,35 jena.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,2075 dolara, najviši nivo od septembra 2018. godine, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1955 dolara.

Cene nafte su, pak, jutros pale jer su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, predvođeni Rusijom, odložili zvanični sastanak na kome će odlučiti hoće li u januaru povećati proizvodnju ili je zadržati na postojećim nivoima.

Na američkom tržištu je cena barela skliznula 0,63 odsto, na 44,27 dolara, dok je na londonskom tržištu pala 0,53 odsto, na 47,16 dolara.

A na azijskim berzama u sredu je nastavljen pozitivan trend jer podršku tržištima pruža nada ulagača da će uskoro početi vakcinisanje protiv koronavirusa, ali i da će američki Kongres dogovoriti nove podsticajne ekonomske mere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu oko 0,3 odsto, pa se kreće oko najviših nivoa ikada.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,05 odsto, dok su cene deonica u Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,3 odsto. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,4 odsto.

Tags
Back to top button