Smena generacija na listi: Mask bogatiji za 100 milijardi dolara u 2020. – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Smena generacija na listi: Mask bogatiji za 100 milijardi dolara u 2020.

Godinama unazad finansijski izveštaji iz celog sveta ukazju na sve veci jaz između bogatih i siromašnih i do kakvih posledica po društvo to dovodi.

Dok je ceo svet fokusiran na ljudske žrtve pandemije kovida-19 i procesom pravljenja vakcine, stručnjaci iz oblasti ekonomije širom sveta izražavaju veliku zabrinutost zbog, za sada, nesagledivih ekonomskih posledica koje nam slede, a koje su izazvane prekidom rada mnogih poslovnih sektora i zatvaranjem čitavih kontinenata.

Sve ovo se ne odnosi na one najbogatije. Njihov cilj je i dalje isti – bezrezervna trka za najuspešnijeg među njima, a šta je bolji pokazatelj poslovnog uspeha nego novac. Po ovom merilu, apsolutni pobednik u 2020. godini je vlasnik kompanije Tesla – Elon Mask.

On je novonastalu situaciju oko koronavirusa najbolje od svih uspeo da preokrene u svoju korist i uvećao svoje bogatstvo u 2020. godini za čak više od 100 milijardi dolara, što ga stavlja na drugo mesto liste najbogatijih na svetu.

Na prvom mestu je vlasnik kompanije Amazon Džef Bezos, a na trećem, najpoznatiji član liste, Bil Gejts.

Mask je sada daleko odmakao osnivačima kompanija Google I Oracle koji su do ove godine bili u vrhu, ali i poznatom investitoru Vorenu Bafetu. Ovaj podatak je još impresivniji kada se doda i to da je Mask u januaru ove godine bio “tek” 28. na listi sa bogatstvom od 32 milijarde.

Da li ovo najavljuje smenu generacija na tržištu, kakve prednosti donosi ovakav prodor relativno mladog inovatora i biznismena i kakva vrata otvara za druge mlade ljude u sferi biznisa širom sveta ostaje da vidimo u narednom periodu.

Da li će konačno Tesla biti prepoznata kao kompanija koja označava svetlu budućnosti za razvoj visoke tehnologije i da li će i Mask, za koga analitičari CFRA-a kazu da je on sam “najveća vrednost” ove kompanije, biti priznat od strane najvećih koji nisu razumeli njegovu dosadašnju viziju, videćemo kada kompanija Tesla bude dodata u indeks S&P 500 (500 najvećih deoničarskih društava u USA), što je najavljeno za 21. decembar.

Mask je do sada pokazao da je rešen da uspe i da mu javne sumnje velikih imena u svetu biznisa ni malo ne smetaju da uradi ono što je naumio.

Pokazao se kao pravi predvodnik, nove, mlade, tehnološke generacije ne obazirući se druge i krenuo korak dalje od svih – u osvajanje svemira svojom kompanijom “Space X”.

Sve prognoze uspeha su na Maskovoj strani.

Izvor: N1

Tags
Back to top button