Pozitivni trendovi na Beogradskoj berzi u novembru – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Pozitivni trendovi na Beogradskoj berzi u novembru

Trend rasta svetskih tržišta akcija u novembru usled pozitivnih vesti oko vakcine i očekivane normalizacije globalne privrede, delimično se preneo i na tržište Srbije i Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 1,7 odsto, na 713,6 poena, saopštila je brokerska kuća Momentum.

Ukupan promet na tržištu, kako se navodi, zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio je 2,8 milijardi dinara (23,7 miliona evra).

„Ubedljivo najprometnija akcija bila je Komercijalne banke koja je ostvarila promet od 67,2 miliona dinara, okončavši mesec na nivou od 3.000 dinara, svega sedam-osam odsto ispod cene po kojoj je NLB krajem februara preuzela banku“, navodi se u saopštenju, prenosi Danas.

Naftna industrija Srbije je realizovala akcije u vrednosti 25,6 miliona dinara dok je Galenika Fitofarmacija kao jedina kompanija iz indeksne korpe koja beleži rast poslovanja u 2020. godini, ostvarila promet 6,8 miliona dinara.

Akcija NIS-a je među prometnijim i predvodi dobitnike sa stopom rasta od 4,7 odsto, akcija Messer Tehnogasa je porasla 3,7, a Komercijalne banke 3,5 odsto.

Među retkim gubitnicima bila je akcija Metalca koja je izgubila na vrednosti 4,7 odsto na 1.811 dinara i akcija Jedinstva Sevojno koje se neznatno spustila na 6.800 dinara, premda je kompanija ponovo otpočela sticanje sopstvenih akcija.

Tags
Back to top button