Mustier odlazi iz UniCredita u aprilu 2021. – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Mustier odlazi iz UniCredita u aprilu 2021.

Francuz Jean-Pierre Mustier, koji je na čelu italijanske banke UniCredit od 2016. godine, napustiće svoje mesto u aprilu 2021. godine zbog razlika u strategiji koju treba slediti, objavila je banka.

Mustier, koji je četiri godine vodio veliku transformaciju banke, rekao je upravnom odboru UniCredita da neće tražiti novi mandat.

“Poslednjih meseci postalo je očigledno da strategija plana” Tima 23 “i njegovih temeljnih stubova više nisu u skladu sa trenutnom vizijom upravnog odbora”, objasnio je francuski lider, citiran u saopštenju za medije.

“Shodno tome, doneo sam odluku da napustim grupu na kraju svog mandata u aprilu 2021, kako bih Odboru omogućio da definiše buduću strategiju”, dodao je Mustier.

“U svakom slučaju, uvek sam smatrao da je pet godina idealno vreme za ispunjavanje uloge izvršnog direktora u kompaniji, a mojih pet godina u UniCreditu bilo je neverovatno iskustvo. Ponosan sam na ono što smo postigli i to u tako kratkom vremenskom periodu”, naveo je.

Prema bankarskim izvorima s kojima je razgovarao AFP, poslednjih meseci pojavile su se tenzije između Mustiera i dela odbora direktora oko talijanske strategije grupe.

Naročito po pitanju o predlogu italijanske vlade UniCreditu za kupovinu banke BMPS, koja je imala koristi od javnog spašavanja 2017. godine.

Mustier, koji je na čelo UniCredita stigao u julu 2016. godine, izveo je veliku reorganizaciju grupe, koja je tada bila među bankama sa manjim učinkom tokom testova otpornosti koje je provodila Evropska agencija za bankarstvo (EBA).

Tags
Back to top button