Dolarov indeks potonuo najniže u dve i po godine – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Dolarov indeks potonuo najniže u dve i po godine

Kurs dolara skliznuo je u ponedeljak najniže u dve i po godine prema korpi šest najvažnijih svetskih valuta te je na putu najvećeg mesečnog gubitka od jula.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, juče je iznosio 91,66 bodova, zadržavši se najniže u dve i po godine. U minusu je 0,14 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta, a od početka novembra oslabio je oko 2,5 procenata te je na putu najvećeg mesečnog gubitka od jula.

Kurs evra dostigao je novi rekord u tri meseca, od 1,1984 dolara, ojačavši gotovo 0,2 odsto u odnosu na završetak trgovanja u petak. Investitori pomno prate njegov ključni nivo od 1,20 dolara, nakon što su iz Evropske centralne banke (ECB) ranije ove godine signalizirali da pomno prate kretanje kursa evra prema dolaru.

U novembru je raspoloženje na globalnim tržištima naglo poboljšano, izazvavši slabljenje dolara, dok su rizičnije valute ojačale jer su investitori bili skloniji riziku nakon pobede Džoa Bajdena na američkim predsedničkim izborima i objave niza vesti o napretku u pronalaženju vakcine protiv covida-19 te zbog očekivanja novih fiskalnih podsticaja u SAD-u.

Azijskim i valutama koje prate kretanja cena sirovina na svetskom tržištu podršku ujedno pruža bolja ekonomska klima u Kini, koja predvodi globalnim oporavkom od šokova izazvanih Covidom-19.

Britanska funta istovremeno je ojačala 0,12 odsto, na 1,3330 dolara, te bila stabilna u odnosu na evro, na 89,83 penija za evro. Investitori za dalje smernice pažljivo prate vesti vezane uz pregovore Britanije i EU o budućim odnosima nakon bregzita.

Tags
Back to top button