Puštaju ljude preko granice ako imaju platu veću od 6.000 evra – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Puštaju ljude preko granice ako imaju platu veću od 6.000 evra

Pravilo svakako važi za sve građane van Šengena, odnosno Amerikance i one kojima treba viza za ulazak u zemlju a koji se žele preseliti na šest meseci.

S obzirom na to da većina sveta trenutno radi pod određenim ograničenjima zbog pandemije, vlade traže načine kako da nadoknade gubitke. Zemlje poput Bermuda, Barbadosa i Kajmanskih otoka dale su priliku privatnim preduzetnicima koji se žele kratkoročno preseliti da rade “od kuće” s njihovih rajskih lokacija.

I Island se pridružio ovom društvu, no s jednom velikom razlikom. Za Bermude se traži tek plaćanje administrativnog troška za rešavanje papirologije u vrednosti od oko 200 evra za kratkoročno preseljenje, “zemlja vatre i leda” insistira na dokazu da zarađujete više od milion islandskih kruna mesečno, odnosno više od 6.000 evra.

Ovo pravilo, svakako, vredi za sve građane van Šengena, odnosno Amerikance i sve one kojima inače treba viza za ulazak u zemlju, a koji se žele preseliti na period od šest meseci.

“Island želi privući bogate građane, odnosno profesionalce s visoko plaćenih pozicija poput onih iz Silikonske doline u Americi koji bi svoj novac trošili na Islandu”, objasnila je političarka Asta Gundrun Helgadotir za Blumberg, prenosi portal Punkufer.

Ideja je da unajme kuće koje se inače iznajmljuju preko Airnbnb-a, a koje “zvrje” prazne od početka pandemije koronavirusa, te troše novac u lokalnim prodavnicama i restoranima. Povrh svega, želja je da se poveća potrošnja u zemlji, ali da se smanji šansa da novi privremeni stanovnici ugroze lokalna radna mesta.

Treba imati na umu da je Island oduvek bila destinacija za putnike dubokog džepa – na primer, veknu hleba tu ćete platiti oko 2,5 evra, a pola litre domaćeg piva 7,5 evra. Uprkos tome, imala je stalan priliv zainteresovanih turista. U 2018. godini posetilo ju je 2,3 miliona ljudi, što je otprilike sedam puta više osoba od celokupne populacije Islanda.

Tags
Back to top button