ECB: Nema povratka na pretkrizni period pre jeseni 2022. – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

ECB: Nema povratka na pretkrizni period pre jeseni 2022.

Evropska privreda teško da će se vratiti na pretkrizni period pre jeseni 2022. godine, prognoziraju analitičari Evropske centralne banke (ECB).

Najveća prepreka bržem oporavku je, kako tvrde, ekonomska nesigurnost koja će dugotrajnije zakočiti potražnju na tržištu i ulaganja, a povećati štednju.

Brži povratak na nivo pre korona krize neće uslediti ni kada počne da se distribuira vakcina protiv COVID-19, jer je za taj proces potrebno vreme. Predviđa se da će cela naredna godina proteći u aktivnostima oko vakcinacije stanovništva, ali to nije jedini razlog koji će usporiti oporavak privrede.

Dugoročnije prepreke za brži oporavak se pre svega tiču ekonomske nesigurnosti i pada standarda zbog gubitka posla, što će značajno smanjiti tražnju a povećati štednju. S druge strane, nesigurnost će na duži rok zakočiti i ulaganja na tržištu.

Pokazatelji tog zatvorenog kruga su već vidljivi. Podaci Eurostata pokazuju da je bruto domaći proizvod (BDP) Evropske unije tokom cele ove godine bio u padu. Ovaj pad je zabilježen već u prvom kvartalu ove godine, kada je BDP bio manji 2,7 odsto u odnosu na isti period lani.

U drugom kvartalu, kada je najveći broj zemalja EU bio u karantinu, pad je iznosio čak 13,9 odsto. Iako je u trećem kvartalu evropska privreda ponovo “prodisala”, pad u odnosu na isti period prošle godine je iznosio 4,3 odsto.

Podataka za četvrti kvartal još nema jer nije završen, ali sa novim talasom zaključavanja u većini evropskih zemalja jasno je da ekonomski rezultati neće biti dobri.

Ekonomisti su jako oprezni kada je reč o preciznijim prognozama za poslednji kvartal ove godine, kao i za prvo tromesečje sledeće godine. Mnogo toga će zavisiti od brzine distribiranja vakcine, ali i od ponašanja potrošača.

Dosadašnji podaci pokazuju da su građani već prilično smanjili potrošnju i povećali štednju. Većina ekonomista sada smatra da takva kretanja mogu potrajati godinama a sa takvim ocenama su saglasni i analitičari Evropske centralne banke, prenosi magazin Biznis i finansije.

Tags
Back to top button