Rastu socijalne razlike u Srbiji zbog nedovoljnog rasta privrede – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Rastu socijalne razlike u Srbiji zbog nedovoljnog rasta privrede

Programska direktorka Centra za socijalnu politiku prof. dr Gordana Matković izjavila je da socijalne razlike u Srbiji rastu jer srpska privreda ne raste u skladu sa svojim potencijalima, a odsustvo vladavine prava i korupcija usporavaju taj privredni rast.

“U takvim uslovima siromašniji postaju još siromašniji, a bogatiji još bogatiji. Plašim se da će posledice ekonomske krize izazvane pandemijom biti pogubne za najsiromašnije građane”, kazala je Matković za portal Sindikata Nezavisnost, prenosi N1. Navela je da se odnos plate i penzije pogoršava.

“Iznosi socijalne pomoći i dečijeg dodatka su i dalje niski, institucionalne usluge kao neprihvatljiv vid zaštite i dalje dominiraju, nedostaju nam kapaciteti za dečiju zaštitu, usluge u zajednici su nerazvijene”, ocenila je Matković.

Dodala je da u Srbiji i dalje postoji apsolutno siromaštvo.

“Naša socijalna davanja, nisu dovoljna niti stižu do svih koji nemaju dovoljno sredstava za život. Sasvim je jasno da postoji potreba da se mehanizmi zaštite kao što je novčana socijalna pomoć dodatno unaprede kao što je u dva maha i učinjeno, 2001. i 2010. godine”, kazala je ona.

Tags
Back to top button