Za “Tojo tajers” u Inđiji 41 milion evra državne pomoći – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Za “Tojo tajers” u Inđiji 41 milion evra državne pomoći

Državna pomoć za realizaciju investicionog projekta “Tojo tajers” od 41 milion evra usklađena je sa pravilima, konstatovala je Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP).

Kako se navodi u dokumentu objavljenom na internet stranici KKDP, sredstva i podsticaji za ovu investiciju u Inđiji će biti dodeljena preko Ministarstva privrede, a Vlada Srbije za to je dala saglasnost.

Dodela sredstava podsticaja od 41 miliona evra radi podrške za realizaciju investicije izgradnje i opremanja fabrike za proizvodnju guma na teritoriji opštine Inđija gde će do kraja 2023. godine biti zaposleno najmanje 523 novih radnika na neodređeno vreme.

Za investiciju u Inđiji kompanija “Tojo tajers Srbija” prethodno je dobila i subvenciju od tri miliona evra kroz dodeljivanje 637.455 kvadratnih metara državnog zemljišta bez naknade.

Ukupna investiicija je “Tojo tajers Srbija” je 382,7 miliona evra a najmanje četvrtina ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

Obaveza je da se novootvorena radna mesta povezana sa investicijom kao i investicija zadrže na teritoriji Inđije najmanje pet godina od dana završetka investicionog projekta.

Investitor se obavezuje da ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 526 u periodu pet godina od dana završetka investicije

“Tojo” se razvija od 1945. godine, a bavi se proizvodnjom guma uz 7 fabrika i u četiri fabrike automobilskih delova dok u korporaciji radi 12,8 hiljada radnika.

Proizvodnja guma Tojo, Nitio i Silverston čini 85 odsto ukupne prodaje kompanije “Tojo”, a grinfild investicija u Srbiji biće centar za proizvodnju pet miliona guma godišnje za evropsko i tržište Rusije.

Tags
Back to top button