Tabaković: Najveći uspeh Srbije na međunarodnom tržištu – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUINBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Najveći uspeh Srbije na međunarodnom tržištu

Nova cena finansiranja Srbije je 1,066 %. Republika Srbija je u ponedeljak, na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju obveznicu u iznosu od 1,2 milijarde dolara, po kuponskoj stopi od 2,125% i stopi prinosa od 2,35%, saopštila je NBS.

To su do sada najniže kamatne stope, odnosno najbolji uslovi koje je naša država postigla za finansiranje u dolarima. Istovremeno, u cilju zaštite javnog duga od deviznog rizika, odnosno od volatilnosti u kretanju kursa evra prema američkom dolaru, Srbija je putem svop transakcije prvi put ikada izvršila tzv. “hedžing”, čime je zamenila obaveze po osnovu ove obveznice iz dolara u evro i time ostvarila defakto kuponsku stopu za finansiranje u evrima od 1,066%.

Ovo je najniža stopa finansiranja naše zemlje ikada i, iako ostvarena u periodu globalne krize, niža je čak i od kuponske stope koju je Srbija ostvarila prošle godine (1,50%).

“Ova transakcija je još jedna potvrda da međunarodni ulagači našu zemlju prepoznaju kao sigurnu investicionu destinaciju. Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja proveru poverenja investitora u održivost makroekonomske stabilnosti, što je danas od posebne važnosti, jer je to poverenje stečeno u uslovima kada se svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom još od Velike depresije”, istakla guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija prethodno su uspešno završile sve razgovore s međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je tokom današnje aukcije još jednom postignuta ogromna tražnja investitora za srpskim obveznicama.

Tražnja je bila višestruko veća od emitovanih 1,2 milijarde dolara (premašila je iznos od šest milijardi dolara), pri čemu je interesovanje pokazalo preko 200 uglednih investitora iz celog sveta. Tako visoka zainteresovanost za srpskim obveznicama omogućila je da se stopa prinosa tokom aukcije značajno smanji (za čak 40 baznih poena) u poređenju sa inicijalnim uslovima.

Najveći deo sredstava prikupljenih ovom transakcijom (u iznosu od 900 miliona dolara) biće iskorišćen za prevremenu otplatu značajnog dela preostalog duga po osnovu skupih dolarskih obveznica emitovanih 2011. godine (po visokoj stopi prinosa od 7,50%).

“Na ovaj način naša zemlja je na međunarodnom tržištu još jednom uspela da zameni skupi dolarski dug jeftinijim – ističe guvernerka. Postignuta kamatna stopa je najniža koju je Srbija do sada ostvarila na međunarodnom finansijskom tržištu i višestruko niža u poređenju sa kamatnom stopom ostvarenom prilikom prethodne emisije desetogodišnje obveznice u dolarima 2011. godine. To je ujedno i potvrda da je Srbija svoju ekonomiju u potpunosti pozitivno transformisala, ovu krizu dočekala spremno, kao i da odlučno nastoji da poslednje ostatke neodgovornog ponašanja iz prošlosti i skupog zaduživanja u potpunosti zameni racionalnim i odgovornim odnosom prema svom narodu. Navedeni uspeh Srbiju svrstava među zemlje čiji je kreditni rejting investicionog ranga, što bi, u odsustvu krize, bilo i zvanično potvrđeno od strane rejting agencija”, naglasila je guvernerka.

Pored činjenice da su postignuti najbolji uslovi finansiranja, da je prvi put do sada realizovana tzv. “hedžing” transakcija (transakcija za zaštitu od deviznog rizika), današnja aukcija jedinstvena je i po tome što je po prvi put realizovana u okviru tzv. “Global Medium Term Note (GMTN)” programa, koji će Srbiji u značajnoj meri olakšati proces budućeg izlaska na međunarodno tržište, ukoliko za tim u narednom periodu bude potrebe. Emisijom dolarske obveznice Srbija će postati još vidljivija na međunarodnom tržištu, jer će, nakon kratkog vremena, opet biti uključena u referentni EMBI indeks u dolarima – jedan od najprepoznatljivijih i od strane investitora najčešće praćenih pokazatelja premije rizika zemlje.

“Temelji današnjeg uspeha rezultat su odlučnosti Predsednika, Narodne banke Srbije i Vlade Republike Srbije da ojačaju srpsku ekonomiju i očuvaju makroekonomsku, monetarnu, fiskalnu i finansijsku stabilnost. Upravo je godinama prisutna stabilnost povećala otpornost naše zemlje na izazove iz okruženja, otvorila prostor za postizanje sve povoljnijih uslova finansiranja, očuvanje javnog duga u okvirima Mastrihta, a sve to omogućilo je značajnu pomoć domaćoj privredi i građanima, u ambijentu visoke neizvesnosti i globalne pandemije virusa korona”, podvukla je Tabaković.

Tags
Back to top button