Srbija refinansirala najskuplji dug emitovanjem nove obveznice – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija refinansirala najskuplji dug emitovanjem nove obveznice

Srbija je emitovala desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,2 milijarde dolara po prinosu od 2,35 odsto, kuponskoj stopi od 2,125 odsto i konačnoj kamatnoj stopi u evrima, nakon realizacije hedžing transakcije, od 1,066 procenata, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ostvarena kamaptna stopa je sedam puta niža od stope prethodno izdatih obveznica iz 2011. godine, a obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ovo najmanja kamatna stopa koju je naša zemlja ikada dobila na tržištu kapitala, bolja čak i od emisije obveznica iz juna i novembra prošle godine u vremenu značajno stabilnijih tržišnih uslova.

On je naveo da će sredstvima nove emisije biti otplaćeno 900 miliona dolara obveznica emitovanih 2011. godine, od ukupno 1,6 milijardi dolara koliko dospeva u septembru 2021. godine.

“Na ovaj način Srbija je uspela da veći deo obveznica prevremeno otplati još ove godine, uštedi na otplati kamata sledeće godine i da tako smanji ukupne potrebe za finansiranjem u 2021. godini, kako bismo što snažniji i spremniji dočekali narednu godinu”, kazao je Mali.

Svoje obaveze po osnovu emisije denominovane u dolarima Srbija će isplaćivati u evrima po kuponskoj stopi od 1,066 odsto na nominalnu vrednost emisije, i na taj način ostvarena je ušteda od oko 11,6 milijardi dinara.

Prevremenom otplatom dolarskih obveznica sredstvima nove emisije učešće javnog duga opšteg nivoa države u BDP-u ostaje na ranije projektovanom nivou, ispod 60 odsto.

Tags
Back to top button