Guvernerka NBS: Do 10. novembra priliv neto direktnih stranih investicija 1,99 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJANBSSLIDERSVE VESTI

Guvernerka NBS: Do 10. novembra priliv neto direktnih stranih investicija 1,99 milijardi evra

Srbija je do 10. novembra ove godine imala priliv neto direktnih stranih investicija u iznosu od 1,99 milijardi evra, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Srbija danas raspolaže sa 13,1 milijardom evra deviznih rezervi, od čega ima u zlatu 35,4 tone, izjavila je guvernerka.

Istakla je da je to još jedna važna vest za našu zemlju.

“Sa prvom dekadom novembra od početka godine u Srbiju je došlo 2,85 milijarde evra bruto direknti stranih investicija, od čega je neto, prema preliminarnim podacima 1,99 milijardi evra”, rekla je Tabakovićeva na otvaranju drugog dana Beogradskog ekonomskog foruma.

Rekla je da se nada da će Srbija bez reinvestirane dobiti uspeti do kraja godine da ostvari projekciju od 2,3 milijarde evra neto direktnih stranih investicija.

Srbija danas raspolaže sa 13,1 milijardom evra deviznih rezervi, od čega ima u zlatu 35,4 tone, izjavila je guvernerka NBS.

Istakla je da to zlato predstavlja 14 odsto od ukupnih deviznih rezervi, koje su dvostruko uvećene u odnosu na 2018. godinu.

“Posle kupovine u 2019. godine, mi smo i u ovoj kriznoj godini u dogovoru sa predsednikom i vladom nastavili da se odgovorno ponašamo i uvećavamo devizne rezerve, najstabilnijim delom, to jest zlatom”, navela je Tabakovićeva.

Istakla je da je u vreme krize obaveza donosioca odluka svuda u svetu da deluju sinhronizovano, prema svega obaveza prema građanima.

Tabaković je naglasila da NBS vodi odgovornu politiku i da je zbog toga već godinama niska i stabilna inflacija i imamo stabilan devizni krus.

Podsetila je da je Srbija juče na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 odsto i istakla da je Srbija postigla najpovoljniju cenu finansiranja od 1,066 odsto, što su do sada najniže kamatne stope.

Tags
Back to top button