ECB: Privredni oporavak će trajati barem četiri godine – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

ECB: Privredni oporavak će trajati barem četiri godine

Evropska privreda teško da će se vratiti na pretkrizni period pre jeseni 2022. godine, prognoziraju analitičari Evropske centralne banke. Najveća prepreka bržem oporavku je ekonomska nesigurnost koja će dugotrajnije zakočiti potražnju na tržištu i ulaganja, a povećati štednju.

Povratak evropske privrede na pretkrizni nivo iz 2019. godine, može se očekivati tek na jesen 2022. godine, poručuju iz Evrospke centralne banke (ECB).

Brži povratak na nivo pre korona krize neće uslediti ni kada počne da se distribuira vakcina protiv Kovida-19, jer je za taj proces potrebno vreme. Predviđa se da će cela naredna godina proteći u aktivnostima oko vakcinacije stanovništva, ali to nije jedini razlog koji će usporiti oporavak privrede.

Dugoročnije prepreke za brži oporavak se pre svega tiču ekonomske nesigurnosti i pada standarda zbog gubitka posla, što će značajno smanjiti tražnju a povećati štednju. S druge strane, nesigurnost će na duži rok zakočiti i ulaganja na tržištu.

Pokazatelji tog zatvorenog kruga su već vidljivi. Podaci Eurostata pokazuju da je bruto domaći proizvod (BDP) Evropske unije tokom cele ove godine bio u padu. Ovaj pad je zabeležen već u prvom tromesečju ove godine, kada je BDP bio manji za 2,7 odsto u odnosu na isti period lane.

U drugom kvartalu, kada je najveći broj zemalja EU bio u karantinu, pad je iznosio čak 13,9 odsto. Iako je u trećem tromesečju evropska privreda ponovo „prodisala“, pad u odnosu na isti period prošle godine je iznosio 4,3 odsto. Podataka za četvrti kvartal, naravno, još nema, ali sa novim talasom zaključavanja u većini evropskih zemalja jasno je da ekonomski rezultati neće biti dobri.

Ekonomisti su jako oprezni kada je reč o preciznijim prognozama za poslednji kvartal ove godine, kao i za prvo tromesečje sledeće godine. Mnogo toga će zavisiti od brzine distribiranja vakcine, ali i od ponašanja potrošača.

Dosadašnji podaci pokazuju da su građani već prilično smanjili potrošnju i povećali štednju. Većina ekonomista sada smatra da takva kretanja mogu potrajati godinama, a sa takvim ocenama su saglasni i analitičari Evropske centralne banke.

Tags
Back to top button