Danas isplata po 10.000 dinara svim zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Danas isplata po 10.000 dinara svim zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

Zaposlenima u zdravstvu danas će na ime jednokratne novčane podrške biti uplaćeno po 10.000 dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministarstvo je saopštilo da je za tu svrhu iz budžeta izdvojeno 1,55 milijardi dinara, odnosno oko 13 miliona evra.

“Svi zdravstveni radnici će dobiti ovu jednokratnu pomoć od države. Kad to kažem, mislim i na one koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, vojnozdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i zdravstvenim radnicima koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta”, izjavio je Mali.

On je precizirao da u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi, dok ih je zajedno sa zaposlenima uostalim službama oko 130.000 ljudi.

Novac će dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu, jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna – od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica kojima je višestruko uvećan obim posla.

Ministar je dodao da će će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovid tako i u nekovid režimu pošto su i oni van kovid sistema opterećeni zbog većeg broja pacijenata koje moraju da prime jer su im kolege angažovane na drugim poslovima.

„Mi nikada nismo imali do sada ovakvu zdravstvenu krizu. Uložili ste ogromne napore da zdravstveni sistem funkcioniše u ovakvim uslovima, a kada je reč o kapacitetima i lečenju, pod ogromnim je pritiscima. Vi ste za nas heroji našeg doba”, poručio je ministar zaposlenima u zdravstvu.

Dodao je da će država učiniti sve da uslovi u kojima rade budu što bolji i dostojni rada u 21. veku.

On je podsetio da su plate zaposlenih u zdravstvu samo u poslednjih godinu dana povećane oko 30 procenata.

Napomenuo je da su ove godine ogromna sredstva izdvojena iz budžeta kako bi zdravstveni sistem funkcionisao, a da je rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen data mogućnost da se još jače nastavi borba protiv koronavirusa.

„Izdvojili smo devet milijardi dinara za završetak dve posebne kovid bolnice – u Kruševcu i u Beogradu, odnosno Batajnici. Početkom decembra biće otvorena bolnica u Batajnici i mi se nadamo da će taj novi kapacitet od 1000 ležajeva rasteretiti druge bolnice. U planu je i nastavak rekonstrukcije drugih opštih bolnica i domova zdravlja po celoj Srbiji, nabavka medicinske opreme i lekova“, rekao je on.

Objasnio je da država ulaže vanljudske napore da nabavi vakcinu što pre.

“Mnogo toga ne zavisi od nas već od toga kada će vakcina biti registrovana i proizvedena u dovoljnim količinama da bude distribuirana”, izjavio je on i dodao da se pregovora sa više proizvođača.

On je ocenio da država ne može da dobije ovu bitku sama i dodao da je važno da dođe do svesti svakog građanina da od njegovog odgovornog ponašanja danas zavise i zdravlje njegovih najmilijih, ali i stanje zdravstva i ekonomije u celini.

“Zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, koji su u sistemu kovida-19, njih 5.372, dobiće jednokratnu novčanu nadoknadu u iznosu od po 10.000 dinara”, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je za Tanjug istakla da je ministarstvo iniciralo predlog, a da je Vlada Srbije danas usvojila takav zaključak.

Ona je podsetila da zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, više od osam meseci, ulažu maksimalne napore da spreče da virus uđe među korisnike ustanova, ali i da na vreme otkriju infekciju i spreče dalje širenje ukoliko do toga dođe.

Korisnici tih ustanova su, kako kaže, u najvećem riziku za nastanak različitih komplikacija ukoliko do infekcije dođe.

“Upravo kao podrška svim zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite, ministarstvo je iniciralo predlog da se svim zaposlenima u ovim ustanovama isplati jednokratna novčana nadoknada u iznosu od 10.000 dinara, a na sednici Vlade Srbije je usvojen zaključak za takvu vrstu materijalne naknade”, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je objasnila, reč je o zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite, koji su finansirani iz budžeta Srbije i koji rade u sistemu kovida-19.

“Na ovaj način smo želeli da im uputimo podršku i da im se zahvalimo na trudu koji ulažu i koji će ulagati u narednom vremenskom periodu”, podvukla je Kisić Tepavčević.

Vlada odobrila isplatu pomoći od 10.000 dinara

Vlada Srbije danas je dala saglasnost da se zbog angažovanja na lečenju i sprečavanju širenja epidemije zarazne bolesti kovid – 19, isplati jednokratna novčana pomoć od po 10.000 dinara zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika čije se radno angažovanje u potpunosti ili delimično finansira iz budžeta Republike Srbije.

Isti iznos biće isplaćen profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije u vojnozdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ova jednokratna novčana pomoć biće isplaćena zdravstvenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, kao i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Tags
Back to top button