Wirecard poveriocima duguje 12,5 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Wirecard poveriocima duguje 12,5 milijardi evra

Nemačku trese jedan od najvećih finansijskih skandala, afera Wirecard, a prema poslednjim podacima, ovaj nemački fintech gigant poveriocima duguje ogromnih 12,5 milijardi evra, prenosi agencija Anadolija.

Stečajni upravnik Wirecarda AG Michael Jaffe održao je sastanak sa poveriocima koji od kompanije potražuju 12,5 milijardi evra. Osim 12,5 milijardi evra, postoje i drugi zahtevi poverilaca, ali oni još nisu objavljeni u javnosti.

Jaffe je juče otkrio da je španska banka Santander potvrdila da će kupiti specijalizovanu tehnološku imovinu propale kompanije Wirecard u sklopu širenja u sektoru usluga digitalnog plaćanja u Evropi.

Istakao je da će banka Santander imovinu kupiti od sektora za obradu trgovačkih transakcija u Evropi, prema dogovoru sa stečajnim upravnikom.

Kompanija Wirecard prijavila je stečaj nakon što su razotkriveni dugovi u vrednosti od 3,2 milijarde evra.

Ovo je najveći stečaj u istoriji korporativne Nemačke, koji je nadmašio propast kompanije P&R iz 2018. godine, koja je dugovala tri milijarde evra.

Wirecard je osnovan 1999. u predgrađu Minhena i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internet stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom. S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks frankfurtske berze DAX. Njegova tržišna vrednost je na vrhuncu iznosila 28 milijardi evra.

Celi slučaj je otkrio revizor Ernst & Young u junu ove godine, upozorivši da ne može pronaći dokaze o depozitima od 1,9 milijardi evra. U slučaj su se potom uključile dve banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da nemačka kompanija nije njihov klijent.

Tags
Back to top button