Rafinerija nafte Pančevo okončala investiciju vrednu 300 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rafinerija nafte Pančevo okončala investiciju vrednu 300 miliona evra

U Rafineriji nafte Pančevo ozvaničen je početak rada postrojenja “Duboka prerada”, ključnog projekta druge faze modernizacije ove rafinerije.

Generalni direktor “Naftne industrije Srbije” Kiril Tjurdenjev izjavio je da je pokretanje ovog moćnog postrojenja ogroman iskorak.

“Ovo nije nova tehnologija nego nova pozicija u proizvodnji i tržištu. To je veliki benefit za sve nas. Duboka prerada ispunjava našu misiju da budemo pouzdan partner i budućnost pretvaramo u delo”, rekao je Tjurdenjev.

NIS je ranije objavio da je završetkom projekta “Duboka prerada”, u koji je uloženo više od 300 miliona evra, Rafinerija nafte Pančevo postala jedna od najmodernijih i “najzelenijih” u regionu.

Početak rada “Duboke prerade” donosi brojne ekološke koristi, a, pre svega, prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, te smanjuje emisije gasova i praškastih materija u vazduh. Na taj način, unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je pančevačka rafinerija sada jedna od tri najmodernije u regionu, a najmodernija na prostoru bivše Јugoslavije, te naglasio da je njeno oživljavanje od velikog značaja za celu zemlju.

“Ona je, nakon što je uništena 1999. godine, izrasla kao feniks”, rekao je Vučić.

On je rekao da ima još jednu važnu vest za građane, a to je da je postignut dogovor sa predstavnicima “Gaspromnjefta” o formiranju stručnih timova koji će razmotriti i privatizaciju “Petrohemije”.

Tags
Back to top button