Predsednik EIB, Verner Hojer, primio priznanje “Evropski bankar godine” – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Predsednik EIB, Verner Hojer, primio priznanje “Evropski bankar godine”

Predsednik Evropske investicione banke dr Werner Hoyer primio je priznanje „Evropski bankar godine za 2019.“ tokom održavanja Evropske finansijske nedelje u Frankfurtu.

U svom govoru, predsednik Hoyer je istakao važnost ove nagrade kao priznanje za izuzetne napore i predani rad zaposlenih EIB-a.

Najbolji dokaz kako je nagrada došla u prave ruke je rad EIB-a u ovoj kriznoj, 2020. godini. Naime, još više nego u prethodnom razdoblju, u ovoj godini, EIB je postala osnovna poluga Evropske Unije u borbi protiv krize izazvane pandemijom COVID-19. EIB je nedavno osnovao i Pan-evropski garantni fond u iznosu do 25 milijardi evra. Garancijama tog Fonda će se olakšati finansiranje privrednika u premošćavanju poteškoća izazvanih pandemijom.

Značajan iskorak u svom delovanju EIB je napravila u sprovođenju Zelenog plana EU-a. Krajem 2019. godine EIB je postala Klimatska banka Evropske Unije i objavila je strategiju za sledeće finansijsko razdoblje, u kojoj bi udvostručili finansiranje projekata za borbu protiv klimatskih promena. To bi značilo veće finansiranje obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, istraživanje i razvoj novih, čistijih izvora energije i prometnih sredstava. Glavni prioriteti EIB-a u nadolazećim godinama su oporavak od COVID-19 i klimatske mere, nakon čega slede ulaganja u pronalazaštvo, istraživanje i razvoj, mala i srednja preduzeća te komunikacijsku infrastrukturu.

Nagradu „Evropski bankar godine“ dodeljuje Grupa 20+1, udruga međunarodnih ekonomskih i finansijskih novinara, čiji članovi, između ostalog rade i u redakcijama agencija i nedeljnika poput Der Spiegel, Agence France Presse i Thomson Reuters.

U obrazloženju odluke Grupe 20+1 stoji da je Dr. Hoyer kao predsednik Evropske investicione banke uveliko doprineo ekonomskoj stabilnosti i razvitku Evrope. EIB kao banka Evropske Unije dosledno je u svojim programima radila na podrdšci ekonomijama i finansiranju značajnih infrastrukturnih projekta. Posebno je istaknut doprinos Evropske investicione banke u borbi protiv klimatskih promena te zalaganje za održivi razvoj Evrope, naročito sa nedavno usvojenim EIB-ovim Akcionim planom klimatske banke.

Na popisu dobitnika nagrade „Evropski bankar godine“ nalaze se Jean Pierre Mustier (Izvršni direktor UniCredit banke), Ralph Hammers (ING Group), te Ana Patricia Botin (Banco Santander).

Tags
Back to top button