Nova pravila: Bankomati u Hrvatskoj će po novom zakonu imati elektrohemijsku zaštitu – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKESLIDERSVE VESTI

Nova pravila: Bankomati u Hrvatskoj će po novom zakonu imati elektrohemijsku zaštitu

U sledećih pet godina većina bankomata u Hrvatskoj trebala bi da dobije elektrohemijsku zaštitu novca, što znači da bi se pri provali u bankomate novac uništio ili bi bio obojen tako da kradljivcima bude neupotrebljiv.

To je novina koju donosi predlog izmena i dopuna zakona o zaštiti finansijskih institucija. U objašnjenju svog predloga Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da Hrvatska ima oko 5.850 bankomata, da su oni postali najrašireniji izvor gotovog novca, da je njihov broj iz godine u godinu u porastu, ali da je sve više i kaznenih dela teških krađa provaljivanjem, odnosno fizičkim napadom na bankomate, piše Novi list.

MUP upozorava da su bankomati, osim u poslovnicama, što je manji broj, u pravilu smešteni u stambenim ili poslovnim objektima te na otvorenim prostorima gde se okuplja veći broj ljudi. Trend sve većeg broja napada na bankomate znači i sve veće ugrožavanje sigurnosti ljudi, života i imovine. Uz to u MUP-u procenjuju da će uvođenje evra dodatno motivisati razbojnike da pokušaju do novca doći napadima na bankomate.

Dosadašnje mere zaštite, poput videonadzora, detektora otvaranja vrata sefa, vibracijskih detektora, nisu, navodi MUP, dale rezultate, iako imaju preventivnu ulogu. Umesto toga oni predlažu da se uvede obveza zaštite novca.

“Jedan od najefikasnijih načina smanjenja rizika od fizičkih napada na bankomate je ugrađivanje elektrohemijske zaštite u te uređaje, što trenutno prema postojećim Zakonskim odredbama nije obveza. Ugradnjom sistema zaštite koji primarno deluje na gotov novac u bankomatima i čini ga neupotrebljivim, smanjili bi se ili potpuno prestali fizički napadi na bankomate putem korištenja plina ili eksploziva”, navodi MUP.

Ističu i da se uvođenje sistema elektrohemijske zaštite u proces osiguranja i pratnje novca od 2007. godine, pokazalo efikasnim jer su gotovo iskorijenjena kaznena dela razbojstva na specijalna oklopljena vozila zaštitarskih kompanija.

Smatraju i da bi uvođenje tih mera u eksterne bankomate, odnosno bankomate koji se nalaze u stambenim zgradama, na trgovima ili trgovačkim centrima, moralo biti obveza bez izuzetka. Baš su ti bankomati, kojih je 4.600 u celoj državi, meta razbojnika jer je 95 odsto kaznenih dela napada na bankomate počinjeno na eksternim bankomatima. Što se tiče internih bankomata, MUP napominje da bi uvođenje mera elektrohemijske zaštite trebalo da zavisi o procenama ugroženosti. Takvih je bankomata u Hrvatskoj 1.250.

Procena je i da bi se nepotpuna elektrohemijska zaštita mogla uvesti u roku od pet godina od stupanja zakona na snagu te da će se tako preraspodeliti i olakšati ukupan trošak uvođenja te zaštitne mere. Ako zakon stupi na snagu sledeće godine, to bi značilo da će većina bankomata, odnosno svi koji se nalaze izvan poslovnica banaka, do kraja 2025. godine, tri godine nakon uvođenja evra, morati imati zaštitu koja će razbojnike odvratiti od provale jer im novac iz bankomata neće vrediti ništa.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button