Monetarna politika mora voditi računa o klimatskim promenama – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Monetarna politika mora voditi računa o klimatskim promenama

Evropska centralna banka (ECB) i centralne banke članica evrozone moraju pri kreiranju monetarne politike voditi računa o finansijskim rizicima koji proizlaze iz klimatskih promena, upozorio je guverner nemačke centralne banke.

“Evrosistem… bi trebao razmisliti o tome da ubuduće kupuje odnosno kao kolateral za potrebe monetarne politike prihvata samo vrednosnice čiji izdavači u izveštajima ispunjavaju obaveze vezane za klimu”, napisao je Weidmann u autorskom komentaru za Financial Times.

Centralne banke trebale bi takođe da koriste kreditne rejtinge samo onih agencija koje u njihovu izradu uključuju i finansijske rizike povezane sa klimom, sugerisao je guverner moćnog Bundesbanka.

Vlade bi pak trebale da odrade svoj deo posla povećanjem ugljičnih poreza ili korištenjem programa trgovine dozvolama za emisiju štetnih gasova, naglasio je Weidmann, podsetivši da penaliziranje odnosno promovisanje privrednih grana nije u domenu evrosistema.

Napomenuo je i da je u korona krizi ključno da ECB nastavi sprovoditi podsticajnu monetarnu politiku kako bi poduprla ekonomiju i očuvala stabilnost cena.

Tags
Back to top button