Bundesbank: Novi talas Covid-19 usporiće ili srušiti BDP – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Bundesbank: Novi talas Covid-19 usporiće ili srušiti BDP

Nemačka ekonomija će verovatno stagnirati ili pasti zbog novih mera preduzetih u zemlji i inostranstvu u borbi protiv drugog talasa pandemije korona virusa, koji utiče i na ugostiteljstvo i na izvoz, saopštila je Bundesbank.

Ostavljajući škole otvorenim i namećući ograničenja koja uglavnom utiču na ketering ugostiteljske aktivnosti, Nemačka je zauzela mekši pristup od nekih svojih suseda, ali će i dalje patiti od usporavanja potražnje u inostranstvu.

“Ukupne ekonomske performanse mogu stagnirati ili čak pasti nakon vrlo snažnog rasta ovog leta”, navodi Bundesbank u svom mesečnom izveštaju.

Nemačka centralna banka dodala je da ekonomski pad verovatno neće biti isti kao prošlog proleća i da je napredak u razvoju vakcine za Covid-19 pobudio nade da će uskoro biti postignuta ravnoteža između sprečavanja virusa i ostavljanja ekonomije otvorenom.

Komisija nezavisnih ekonomskih savetnika nemačke vlade predviđa da će najveća ekonomija u Evropi ove godine pasti za 5,1 odsto, što je optimističnija prognoza od one koju su nedavno izneli ministri (5,5 odsto).

U izveštaju se predviđa da će bruto domaći proizvod porasti za 3,7 odsto 2021. godine (prognoza ministara 4,4 odsto).

Tags
Back to top button