SAD tuži Visu zbog akvizicije kompanije Plaid – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

SAD tuži Visu zbog akvizicije kompanije Plaid

Tužba Ministarstva pravde SAD protiv kompanije za finansijske usluge Visa (Viza) neće samo uticati na ishod otpočete akvizicije kompanije Plaid, vredne oko pet milijardi dolara, već i na budućnost cele industrije, javlja Axios.

Kako navodi direktor Vize, ta kompanija je odlučilu da otkupi udeo u fintecj firmi Plaid, kupi kako bi se “osiguralo dalje poslovanje na teritoriji SAD u sferi debitnih usluga”, što potencijalno predstavlja praksu usmerenu na suzbijanje konkurencije.

Viza trenutno drži monopol u debitnim plaćanjima, naročito u onlajn okruženju, gde ima 70 odsto udela na tržištu i zarađuje dve milijarde dolara godišnje.

Osim Vize, na prihode od debitnih plaćanja oslanjaju se i nove tehnološke kompanije, kao što su Chime, Varo, Aspiration i N26.

Iako postoji dosta finansijskih startapa, jako malo njih dostigne dovoljan nivo razvijenosti da može da promeni trenutno stanje na tržištu, prenosi portal Biznis i finansije.

Plaid, sa druge strane, jedna je od retkih kompanija koja razvija konkurentski proizvod, putem kog bi korisnici plaćali direktno sa računa, kao što je slučaj sa uslugom Venmo.

Ministarstvo pravde svojim postupkom, ocenjuje se, tužbom pokušava da očuva šansu da se u industriji platnih usluga pojavi prava konkurencija, čak i ako bi to ugrozilo glavne prihode drugih finansijsko-tehnoloških kompanija.

Tags
Back to top button