Bečki institut: Najmanje stope pada BDP-a prognoziraju se samo za Srbiju i Litvaniju – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Bečki institut: Najmanje stope pada BDP-a prognoziraju se samo za Srbiju i Litvaniju

Najmanje stope pada BDP-a, samo 2%, u ovoj godini prognoziraju se samo za Srbiju i Litvaniju, navodi Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW).

Svoje pretpostavke insitutu je izneo u izveštaju u kojem daje pregled udara korona krize na tranzicijske ekonomije i šanse za oporavak. Prema očekivanoj dinamici oporavka, Bečki institut prognozira rast BDP-a u narednoj godini za Srbiju od 4,5 posto.

Prema prognozama Instituta iz Beča, BDP Hrvatske će u ovoj godini “potonuti” 9,4 posto, što je više nego i u jednoj drugoj tranzicijskoj zemlji, navodi portal Indeks.hr. Donekle sličan pad, devet posto, u Beču prognoziraju samo još Crnoj Gori, dok će ponor u koji je korona kriza gurnula ostale tranzicijske ekonomije ipak biti nešto manji.

Korona kriza je posebno teško pogodila zemlje koje zavise o turizmu. Na primer, u slučaju Slovenije, čiju je ekonomiju korona kriza takođe bacila na koljena, pad BDP-a u ovoj godini iznosiće, prognoziraju u Beckom institutu, 6,7 posto, a u Mađarskoj 6,5 posto.

Stvari bi trebalo radikalno da se preokrenu u sledećoj godini. S prognoziranom stopom rasta BDP-a od pet posto, Hrvatska bi trebalo da zauzete sam vrh lestvice tranzicijskih zemalja po brzini oporavka od korona udara. Istu stopu rasta u Beču prognoziraju i Crnoj Gori. Ostale zemlje regije oporavljaće se nešto sporijom dinamikom, pa bi tako Slovenija i Srbija trebalo da ostvare rast BDP-a od 4,5 posto, a Madarska od tri posto.

Najmanju stopu rasta privredne aktivnosti među zemljama srednje i jugoistocne Evrope u 2021. godini trebalo bi, prema tim prognozama, da ima Bugarska, samo 1,7 posto.

Tags
Back to top button