Azijske berze beleže rekordne vrednosti – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Azijske berze beleže rekordne vrednosti

Azijske berze dostigle su danas rekordno visoke vrednosti, jer su investitori odbacili strah od rasta slučajeva korona virusa i kupovali akcije.

Kako se objašnjava, bili su podstaknuti podacima koji pokazuju snažan privredni oporavak u Kini i Japanu.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, zabeležio je rast od 1,1 posto dostigavši najviši nivo od 1987. godine, pri čemu su berze u regionu ostvarile rekordne rezultate. Indeks Tokijske berze Nikei 225 popeo se za 2,0 posto, na 29-godišnji maksimum, južnokorejski Kospi je zabeležio najviši nivo od početka 2018. godine, a australijski ASKS 200 se vinuo na osmomesečni rekord, ostajući na tom nivou nakon obustavljanja trgovanja zbog tehničkih problema na berzi, prenosi Rojters.

Na Njujorškoj berzi, indeks fjučersa S&P 500 ojačao je noćas za 0,9 odsto, a Nasdak 100 fjučersi su skočili za 1,0 procenat. Snažan rast je registrovao i indeks evropskih fjučersa EuroSTOKSKS 50, za 0,9 posto, a londonski indeks FTSE fučersa je napredovao za 0,6 procenata na azijskoj trgovinskoj sesiji.

Trgovanje na valutnim, robnim i berzama obveznica bilo je malo opreznije. Dolar je skliznuo u odnosu na rivalske valute a cene nafte su skočile sa minimuma zabeleženog u petak.

Raspoloženje investitora se popravilo zbog podataka o japanskom ekonomskom rastu koji je nadmašio prognoze i ulio nadu da će se treća najveća svetska privreda izvući iz recesije, kao i zbog boljih pokazagtelja o kineskoj industrijskoj proizvodnji od očekivanih. Saopštenje kompanije Fajzer pre nedelju dana, da je razvila vrlo efikasnu vakcinu protiv kovida-19, ohrabrilo je investitore koji očekuju da će uskoro stići slične dobre vesti iz konkurentske firme Moderna i da posle teške zime stiže boljitak na proleće i na leto.

Evropske investitore, pored virusa, najviše zabrinjavaju pregovori o Bregzitu, a nade da će biti ostvaren napredak na postizanju trgovinskog sporazuma između Brisela i Londona, pogurale su danas naviše funtu u odnosu na dolar i evro. Odlazak britanskog tvrdog savetnika Dominika Kamingsa iz Dauning Strita na berzama se doživljava kao pozitivan događaj, koji će možda omogućiti veće britanske ustupke. Međutim, glavni pregovarač Londona Dejvid Frost objavio je na Tviteru da pregovori “možda neće biti uspešni”.

Na robnim tržištima, cene nafte su snažno ojačale, pri čemu su fjučersi severnomoske nafte Brent skočili za 1,0 odsto, na 43,26 dolara za barel, što je ipak ispod prošlonedeljnog dvomesečnog maksimuma od 45,30 dolara. Američka WTI nafta je porasla takođe za 1,0 procenat na 40,55 dolara po barelu. Zlato se trgovalo u usponu za 0,4 posto, na nivou od 1.896 dolara za uncu.

Tags
Back to top button