Švajcarska će od 2022. oporezivati i mito – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Švajcarska će od 2022. oporezivati i mito

Švajcarske kompanije od 2022. više neće moći od poreske osnovice odbiti mito plaćen fizičkim licima, odredila je švajcarska vlada u izmenama poreskih zakona.

Pored mita, odbitak od poreza neće biti ni troškovi finansiranja kriminalnih aktivnosti ni avansna naknada za kazneno delo, odlučila je vlada.

Švajcarska je poznata po institutu bankarske tajne i na glasu je kao pouzdano utočište za novac iz inostranstva, pa je vlada je ipak odlučila da zadrži poreske odbitke za neke prekršaje. Tako će se strane novčane kazne moći odbiti od poreza, ako nisu u skladu sa švajcarskom politikom.

“Kao i do sada, domaće kaznene finansijske sankcije, odnosno novčane kazne i administrativne kaznene sankcije, ni ubuduće se neće moći odbiti od poreza. Sa druge strane, strane kaznene finansijske sankcije moći će se odbiti od poreza u posebnim slučajevima, ako krše švajcarsku politiku ili ako kompanija verodostojno dokaže da je preduzela sve opravdane korake kako bi se uskladila sa zakonom”, objasnila je vlada.

Promene će nakon stupanja na snagu 2022. biti u skladu sa preporukom OECD-ove Radne grupe za finansijsku akciju protiv pranja novca, poručili su iz vlade.

Švajcarska je u proteklih 20 godina tek neznatno ograničila procvat podmićivanja, kriminalizovavši, primera radi, davanje mita stranim javnim činovnicima početkom 2000-ih. Godine 2001. zabranila je kompanijama da od poreske osnovice odbijaju mito državnim službenicima.

Duže se čekala zabrana podmićivanja fizičkih lica, zbog otpora pojedinih političkih stranaka. Rad na zakonu trajao je godinama i podmićivanje je sada zabranjeno, ali samo u slučaju narušavanja ravnopravnog tržišnog takmičenja.

Tags
Back to top button