Savet za rast BDP-a: Od izuzetnog značaja nastaviti projekte u građevini – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Savet za rast BDP-a: Od izuzetnog značaja nastaviti projekte u građevini

Od izuzetnog je značaja nastaviti sa projektima građevinarstva u Srbiji, naročito niskogradnje, gde je pandemija korona virusa dovela do izvesnih zastoja, konstatovano je danas na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Premijerka Ana Brnabić koja je predsedavala, naglasila je značaj izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, projekata zaštite životne sredine, izgradnje Dečije bolnice „Tiršova 2“, rekontsrukcije i dogradnje kliničkih centara Srbije i Vojvodine.

Istakla je i važnost nastavka izgradnje autoputa „Miloš Veliki“, „Moravskog koridora“, nlvog puta Ruma-Šabac-Loznica i brze pruge Beograd-Novi Sad, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Članovi Saveta izvestili su premijerku da su „rezultati u poljoprivrednom sektoru odlični“, pa se očekuje da ova godina bude rekordna u poljoprivrednoj proizvodnji – piše u saopštenju.

Konstatovano je da je sektor informaciono-komunikacione tehnologije „pokazao otpornost na KOVID-krizu“ i da ima rast ove godine.

Rečeno je i da je ove godine zabeležen rast broja domaćih turista, a pad broja stranih.

Na sednici je rečeno da Vlada Srbije radi „s ciljem da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u tekućoj godini“.

Navedeno je da, po proceni Međunarodnog monetarnog fonda, Srbiju do kraja 2022. godine očekuje ukupan rast BDP od skoro 10 odsto, po čemu će biti „ubedljivo najbolja u Evropi“, tvrdi se u saopštenju.

Brnabić je rekla da je u sva tri ovogodišnja kvartala „postignut uspeh, što takođe ukazuje da reforme i vizija Vlade daju rezultate“.

Tags
Back to top button