Ministar Mali najavio: Penzije za 5,9% veće od januara, minimalna zarada raste za 6,6% – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ministar Mali najavio: Penzije za 5,9% veće od januara, minimalna zarada raste za 6,6%

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o rebalansu budžeta za ovu godinu, koji se nalazi na dnevnom redu današnje sednice Narodne skupštine.

On je rekao da je rebalans budžeta, koji se danas nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije, usmeren na jačanje ekonomije i BDP, kao i dodatno jačanje napora u borbi protiv korona virusa.

Mali je gostujući na RTS najavio da se planira deficit od tri odsto, u dogovoru sa MMF, što daje dalje mogućnosti za smanjenje javnog duga. Rekao je da ce od 1. januara biti veće penzije i minimalna zarada, a najavio je i da će se znati koliki će biti rast plata u javnom sektoru.

“Nikada više novca neće ići u kapitalne investicije. 5,9 nam rastu penzije od januara, 6,6 raste minimalna zarada. Ići ćemo brzo sa objavom koliko nam rastu plate u javnom sektoru”, najavio je Mali.

Mali je rekao da je javni dug u Srbiji pod kontrolom i da neće preći 60 odsto BDP, za razliku od nekih zemalja u kojima, kako kaže, javni dug ide i preko 150, 200 odsto.

Ministar je istakao i da će Srbija po stopi rasta biti najbolja u Evropi i istakao da će prema projekcijama MMF i Evropske komisije Srbija imati najveći kumulativni rast u naredne tri godine.

“Mi smo vodeći i to kažu i MMF i Evropska komisija… To znači da smo na pravi način sproveli reforme i ojačali našu ekonomiju”, rekao je Mali.

On je naveo da je Srbija u prvom rebalansu budžeta, kada je počela pandemija korona virusa, izdvojila ogroman paket pomoći za zdravstvo i za građane, kao i za privredu.

To se pokazalo kao dobar korak, istakao je Mali i dodao da je u drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti na istorijski najnižem nivou od 7,3 odsto.

Novim rebalansom je predviđeno da se dodatno ojača i borba protiv korona virusa, kaže Mali.

Izdvojeno je 9 milijardi dinara za završetak izgradnje dve kovid bolnice i njihovo opremanje, za nabavku lekova i druge bolnice, kao i za kapitalne projekte, kao što su završetak obilaznice oko Beograda i Moravski koridor

Predviđeno je i 5,1 milijarda za poljoprivrednike, kao i po 10.000 dinara za sve zdravstvene radnike.

Mali je za RTS rekao da za desetak dana pred Vladu stiže i novi budzet.

Dodao je da se planira deficit od tri odsto u dogovoru sa MMF-om, što daje dalje mogućnosti za smanjenje javnog duga.

Najavio je i rekordan iznos novca za kapitalne investicije.

Tags
Back to top button