Amerika razočarana odlukom EU da uvede takse na uvoz robe – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Amerika razočarana odlukom EU da uvede takse na uvoz robe

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer izrazio je razočarenje odlukom Evropske unije u ponedeljak da uvede takse na uvoz robe iz SAD u vrednosti od četiri milijarde dolara, javlja Rojters.

“SAD su razočarane akcijom EU. EU je stalno isticala svoju privrženost pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO), ali ovo saopštenje pokazuje da oni to čine samo kada to njima odgovara”, naveo je Lajthajzer u saopštenju.

Evropska unija je u ponedeljiak, pošto pregovori sa SAD očigledno nisu doneli ništa novo u poslednjih mesec dana, od kako joj je STO odobrila uvođenje protivmera, uz ocenu da Sjedinjene Države narušavaju globalno tržište avionima jer subvencionišu Boing.

Brisel ima pravo da Americi nametne kaznene carine do vrednosti od četiri milijarde dolara, a Vašington je prošle godine dobio dozvolu od STO da optereti proizvode iz EU u vrednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje zbog evropskih subvencija kompaniji Erbas, preneo je Rojters.

Lajthajzer je prošlog meseca izjavio da će uvođenje taksi EU primorati SAD da uvedu kontramere, ali saopštenje u ponedeljak ne sadrži takvu pretnju, a, kako navodi Rojters, u njegovom kabinetu kažu da dve strane nastavljaju pregovore kako bi rešile spor koji je počeo još 2004. godine.

Tags
Back to top button